Legalább 65 millió éve senkinek sem tűnt fel

Dinótojásokat találtak az útfelújítás közben

Hogy a korábbi útépítés során hogyan kerülhette el a figyelmet, az rejtély, de a felújításkor váratlan leletre bukkantak a munkások Kína déli részén: 43 dinoszaurusz-tojás hevert a föld alatt.

2015.04.22 14:00ma.hu
Fotó: Twitter

A régészek szerint akár 230 millió évesek is lehetnek a most megtalált dinoszaurusz-tojások, de minimum 65 millió évvel ezelőtt rakhatta le egy őslény nősténye. A 43 darab tojásból 19 teljesen ép, de azt egyelőre nem lehet tudni, csak a vizsgálatok elvégzése után derül ki, hogy melyik fajhoz is tartoznak. Csupán abban biztosak a tudósok, hogy a mezozoikum idejéből valók - ezért sejthető a 65 és 230 millió év közötti kor -, és azt is tudjuk, hogy akkoriban a talán egyik legismertebb faj, a Tyrannosaurus Rex és fajtársai uralták a bolygónkat.

A tojásokat a dél-kínai Heyuan városában találták meg, amikor egy útfelújítás miatt néhány méternyire leástak a munkások az összetömörödött talajban. Hogy korábban hogyan kerülhette el a hasonló építkezések során a figyelmet a ritka lelet, azt csak találgatni lehet. A tojásokból képződött fosszíliák összesen 14 tömböt alkotnak, és a legnagyobb tojás 13 centi átmérőjű - mondta el a sajtónak Du Yuanli régész, aki a heyuani dinoszauruszmúzeumban dolgozik. "A tojásokat vörös homokkő kőzetrétegben találták, egy olyan környezetben, ahol már korábban is találtak más dinoszaurusztojás-fosszíliákat" - tette hozzá.

Bár már korábban is találtak számos régészetileg jelentős leletet, beleértve csontokat, lábnyomokat és más tojásokat, a mostani felfedezés mégis a legnagyobb a maga nemében a város történetében. A város egyébként a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, miután 2004-ben elismerték, hogy a Heyuani Dinoszaurusz Múzeumban található a világ legnagyobb ilyen gyűjteménye: összesen 10.008 darab leletet lehetett látni akkor - és ez most további értékes darabokkal bővülhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.