Hyperloop tesztpálya

1200 km/h-s sebességgel két város között

Elképesztő tempót diktálhat egy újfajta közlekedési módszer, melynek hamarosan felépül próbapályája, 'alig" 100 millió dolláros költséggel.

2015.02.28 11:00ma.hu
Forrás: Omegabyte3D/Business Wire

Két évvel ezelőtt állt elő Elon Musk a távolsági közlekedést megreformáló ötletével. Ennek szellemében mellőzné az autóutakat, a vasutat, a levegőt és a vízi közlekedést is, ehelyett egy 1200 kilométer per órás tempóval haladó kapszulába tenné az utasokat, akik így minden más utazási lehetőségnél gyorsabban érnének el az egyik pontból a másikba. Hyperloopnak keresztelte el ötletét, mellyel a városi közlekedést nyilvánvalóan nem, de a városok közötti utazásokat ki lehetne váltani.

A minap egy, Muskhoz semmilyen közeli szállal nem kapcsolódó vállalat, a Hyperloop Transportation Technologies bejelentette, hogy hamarosan megépítik az első, 5 mérföldes tesztpályát Kaliforniában. Az egyelőre még csak tervekben levő projekt egy szintén még csupán megtervezett, de fel nem épített városka, Quay Valley mellett valósulhat meg, 100 millió dolláros becsült költségvetéssel.

Quay Valley, ha felépül, egy szinte teljes egészében napenergia által működtetett település lesz, Los Angeles és San Francisco között. Mivel a nulláról építkeznek, ideális terep lehet 21. századi ötletek kipróbálásához. És, ha a tesztpálya beválik, akár a két kaliforniai nagyváros közötti Hyperloop-pálya építéséhez is hozzáfoghatnak. Már persze akkor, ha elő tudják teremteni az ehhez szükséges, hihetetlenül nagy összeget - 6 milliárd dollárt. Szkeptikusok szerint még ennél is többet.

A bejelentés egyébként kevesebb mint egy hónappal azután történt, hogy Musk szintén beszámolt saját tesztpályájának terveiről. A Vasember pontos helyet nem közölt, de valószínűleg Texas-ban húzná fel a létesítményt. Várhatóan Musk fejlesztése a technológia finomhangolására irányul, míg a kaliforniai projekt az utazási forma emberi elfogadásáról, társadalmi fogadtatásáról fog szólni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.