31 kilométer magasan indul a buli

Hőlégballonnal az űr határáig

Eddig nagyjából egyetlen lehetőségünk volt elérni a földi légkör és az űr határát: költséges és veszélyes rakétákkal juthattunk a végtelen tér közelébe (és tovább). Létezik azonban egy kényelmesebb módszer is.

2015.02.26 11:00ma.hu
Forrás: World View

Ahelyett, hogy el kellene viselni az elképesztő gyorsulást és több tízmillió dollárt kellene kifizetni az űr határának, a sztratoszférának az eléréséért, rakéta helyett hamarosan léggömbbel is felemelkedhetünk a 31 kilométeres magasságba. Legalábbis ez az elképzelése a World View nevű magánvállalatnak, ami az űrturizmust szeretné olcsóbbá, ezáltal többek által elérhetőbbé tenni. Noha az ötlet elsőre abszurdnak tűnik, az első sikeres teszten már túl is van a cég "űrutazó" eszköze.

És hogy miért pont 31 kilométeres magasságba vinné utasait a World View? Azért, mert itt már jól látszik a Föld görbülete, ahogy az űr komor feketesége is. És most már azt is tudjuk, mennyire biztonságos ez az utazási módszer. Noha a tesztrepülés során nem tartózkodott ember a fedélzeten, két, amerikai egyetem műszaki felszerelése is szolgálatot teljesített a ballonra erősített modulon. A Mondana Állami Egyetem szuper-strapabíró számítógépes rendszere (beleértve egy nagyfelbontású videokapcsolatot) mellé az Észak-Floridai Egyetem ózonszintet mérő berendezése társult.

"A magasság sikeres elérése közelebb visz bennünket ahhoz, hogy biztonságosan juttassunk magánszemélyeket az űr határára és folytassuk űrközeli környezethez való biztonságos hozzáférést kínáló kutatói és oktatási programunkat"- nyilatkozta a tesztrepülés elemzése után Taber MacCallum, a vállalat műszaki igazgatója.

A World View reményei szerint már 2016-ban elindulhat az első néhány űrturista, melynek során az utasok egy személyzeti kapszulában utazva, az extrém külső hatásoktól - sugárzás, hideg, oxigénhiány - védetten élhetik át az élményt. A ballon felviszi a fejenként 75 ezer dollárt kiperkáló érdeklődőket, akik megtekinthetik a földi felszínt úgy, ahogyan azt még kevesen láthatták, majd egy speciális ernyővel visszaereszkednek a talajra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.