Beveszi?

Hatékonyabb fájdalomcsillapítás a placebóknak köszönhetően

Egy számítógépes program meg tudja állapítani, hogy vajon placebót szed-e a páciens, jóval azelőtt, hogy ő maga megtudhatná az igazságot.

2015.02.20 09:00ma.hu
Forrás: U.S. Centers for Disease Control and Prevention

Mi a különbség egy működő gyógyszer és egy placebó között? Ránézésre semmi, pont ezért használják orvosi kísérletekben, a kontrollcsoportnak adagolva. Viszont agyi vizsgálatokkal felfedhető, melyik csoport szedi a hatóanyagot tartalmazó pirulákat és melyik az "álorvosságot". Amerikai és brit agykutatók létrehozták annak az algoritmusnak a prototípusát, mely pusztán fMRI vizsgálatok révén meg tudja állapítani, hogy az érintett mit is szedett.

A kísérleti fájdalomcsillapítók ugyanis másképp befolyásolják a vizsgálati alanyok agyműködését, mint a placebók, ennek ellenére a placebóhatás miatt nem rögtön derül fény arra, hogy vajon tényleg hatékony-e a vizsgált szer. Az új módszerrel a kutatók sokkal gyorsabban kiszűrhetik a hatástalannak bizonyuló orvosságokat. Persze csak a megfelelő hozzáértés birtokában, mert az agyról készült felvételek avatatlan szemek számára nem hordoznak nyilvánvaló különbségeket.

Ahhoz, hogy az algoritmus hatékonyan működhessen, az angolszász agykutatók nyolc tanulmány eredményeit elemezték, melyek kísérleti fájdalomcsillapítók hatásait kutatták. Természetesen minden kísérlet során éltek a kontrollcsoport kínálta visszacsatolási tényezővel, bizonytalanságban hagyva a résztvevőket, hogy vajon valódi vagy placebó szert vettek-e be. Ezek adatait táplálták aztán be a programba, mely képes volt tanulni az információban rejlő mintákból.

Tesztelése során néha egészen hatékonynak bizonyult, máskor csak alig tudott jobb eredményt elérni, mint a véletlenszerű találgatás (sikeressége 57 és 83 százalék között változott), függően az alkalmazott gyógyszertől. Ugyanakkor egyszer sem adott fals pozitív választ, tehát tévesen sosem minősített placebónak egy működő szert. Továbbfejlesztésével minden bizonnyal hatékonyabbá is válhat, amivel felgyorsulhat a fájdalomcsillapítók fejlesztése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.