Spongyabob elbújhat

El tudja hinni, hogy most szivacsokat lát?

Bámulatos változatosság tárul fel, ha a tengeri szivacsok vázát vizsgáljuk; mikrométeres méretekben mutatják meg rejtett szépségüket.

2015.02.15 13:00ma.hu

Forrás: PLoS One

A szaruszivacsok (Demospongiae) vázát szilícium-dioxidból álló szivacstűk és sok esetben spongin építi fel. A spongin egy szálas fehérje, ami kizárólag erre az osztályra jellemző. Kovatűkkel a szivacsok másik osztálya, az üvegszivacsok is rendelkeznek, de ezek tűi alakjukban különböznek a szaruszivacsokétól.

Méretben és formában változatosak, a legnagyobbak átmérője eléri az 1 métert, írja a Wikipedia, de kiderült, hogy nem csak emberi szemmel nézve mutatnak eltérő jellemzőket. Ha mikroszkopikus szinten vizsgáljuk meg a szivacsokat, kiderül, hogy - a hópelyhekhez hasonlóan - vázuk is igen egyedi, a parányi világok szokatlan formákat tárnak fel, olyanokat, melyekről nem is képzelnénk, hogy puha, vízelnyelő anyagot képeznek.

A szaruszivacsok közé nagyjából 8000 fajt sorolnak, ami a ma élő szivacsfajok 90 százaléka. Legtöbbjük tengeri, de - a szivacsok másik két osztályától eltérően - előfordulnak közöttük édesvízben élők is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.