És ez így megy már évmilliárdok óta

Látta már a Ceres-t forogni?

Dehogy látta, hiszen alig pár órája töltötte fel a NASA a nemrég elkészült videót naprendszerünk egyik legnagyobb törpebolygójáról. Kattintson, érdekes, érdemes!

2015.02.06 21:00ma.hu


This animation showcases a series of images A NASA Dawn űrszondája úton van a Ceres felé, és egyre látványosabb képeket készít róla. A Mars és a Jupiter között húzódó aszteroidaöv legnagyobb objektuma, a protoplanéta állapotba fagyott Ceres most először tekinthető meg a nagyközönség számára forgás közben. Az űrszonda mintegy 145 ezer kilométerre közelítette már meg a törpebolygót, amikor a fenti videót készítette. Egy pixel 13 kilométernek felel meg a kép eredetijén (ide kattintva megtekintheti), ilyen részletességgel még a Hubble sem volt képes feltérképezni az űrbéli objektumot.

És ennél csak egyre jobb és jobb lesz a helyzet, ahogy az űrszonda mind közelebb és közelebb ér a Ceres-hez. Várhatóan március elején áll "Ceres-körüli" pályára a protoplanéta körül, akkor ennél még részletesebb és látványosabb képeket és videót kapunk majd a NASA-tól.

Rotating Ceres
Forrás: NASA

Cerka az űrben
A legkisebb törpebolygó a Naprendszerben, és az egyetlen, amely a kisbolygóövben helyezkedik el, így típusának egyedüli képviselője. Giuseppe Piazzi fedezte fel 1801. január 1-jén, részben Zách János Ferenc hozzájárulásával; nevét Ceres után kapta, aki a növények ültetése, az aratás és az anyai szeretet istennője volt a római mitológiában.

Körülbelül 950 km-es átmérőjével messze a legnagyobb és legnehezebb test az aszteroidaövben; olyannyira, hogy az aszteroidaöv össztömegének körülbelül egyharmadát a Ceres adja. A legújabb megfigyelések felfedték, hogy a kisebb, szabálytalan alakú, gyengébb gravitációval rendelkező aszteroidákkal szemben a Ceres gömb alakú.

Felszíne vízjég és különböző hidratált ásványok, például karbonátok és agyagfélék keverékéből állhat. Belseje egy kőzetmagra és egy jégből álló köpenyre oszlik. Látszólagos magnitúdója 6,7 és 9,3 között változik, azonban még legfényesebb állapotában sem észlelhető szabad szemmel. Felszíne alatt folyékony vizet tartalmazó óceán rejtőzhet. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.