Japán

Arcfelismerő robotokkal működő szálloda nyílik

A kulcsok helyett a vendégek arcfelismerő szoftver segítségével juthatnak be szobáikba.

2015.01.28 19:29MTI

Robotok fogadják a vendégeket, takarítják a szobákat és szolgálnak fel a kávét a Henn na Hotel, azaz "különös hotel" nevű futurisztikus szállodában, amely júliusban nyitja meg kapuit Nagaszaki tartományban, Szaszebóban, a Huis Ten Bosch holland tematikájú szabadidőpark területén, ahol régi holland épületek valós méretű másai várják a látogatókat.

A hotel neve utal arra is, hogy a legmodernebb technológiákkal együtt fog változni - közölték az üzemeltetők. A henn ugyanis a japánban a változás szóban is szerepel. A robotokat elsősorban nem attrakciónak szánják, hanem a költségeket szeretnék csökkenteni velük. A tervek szerint a recepción például egy fiatal japán nő képére formált android fogadja a vendégeket.

A hotel első, 72 szobás épülete július 17-én nyílik. A második épület egy év múlva készül el. Áramellátását energiatakarékos, napenergiát gyűjtő eszközökkel oldják meg. A kulcsok helyett pedig a vendégek arcfelismerő szoftver segítségével juthatnak be szobáikba.

A Nikkei szerint a robotszemélyzet és az energiatakarékos áramellátás révén a szálloda üzemeltetési költsége mintegy egyharmada lesz egy hagyományos szállodáénak. A hotelben egy egyszemélyes szoba hétezer jen (13 ezer forint) lesz éjszakánként, egy kétszemélyes pedig kilencezer jen (21 ezer forint). A tervek szerint ha a főszezonban túljelentkezés lesz a szobákra, akkor aukción értékesítik a helyeket: aki a legtöbbet kínálja egy éjszakáért, az maradhat, bár a határ nem a csillagos ég, hanem például 14 ezer jen az egyszemélyes szoba esetében.

A Huis Ten Bosch üzemeltetői terveik szerint a jövőben a konténerhez hasonló szobákkal rendelkező "okoshoteleket" a fejlődő országokba is exportálják. Szavada Hideo cégvezető kifejtette: hosszabb távon szeretnék a szállodai szolgáltatások több mint 90 százalékát robotokkal végeztetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.