Roverek

Megtalálhatták az eltűnt Mars-szonda roncsait

A Beagle 2 landolás közben szívódott fel 2003. december 25-én.

2015.01.14 11:08ma.hu

A The Guardian szerint egy űrszonda megtalálhatta az Európai Űrügynöksége (EASA) tizenegy évvel ezelőtt eltűnt Mars-szondájának roncsait. A Beagle 2-nek 2003. december 25-én kellett volna leszállnia a vörös bolygóra, de nem sokkal azután, hogy levált a Mars Express űrhajóról, megszakadt vele a kapcsolat.

A lap úgy tudja, hogy a szonda roncsait a NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) felderítőszondájának képeit elemző tudósok vették észre a HiRise kamera felvételein. A kutatók pénteken sajtótájékoztatón számolnak be a felfedezésükről.

Colin Pillinger a Beagle 2 modeljével - Fotó: Rex Features

A HiRise jelenleg az egyetlen olyan Mars-körüli pályáról fotózó megfigyelő kamera, amely képes nagyfelbontású képeket készíteni a felszínről. A NASA szakemberei ennek a berendezésnek a segítségével találták meg a Viking-szondákat, amelyek még a hetvenes években szálltak le a Marson, és a Phoenix, a Curiosity és az Opportunity rovereket is lefotózták.

„A HiRise az egyetlen olyan, a Mars közelében lévő kamera, amely képes észrevenni egy olyan tönkrement űrszondát, mint a Beagle 2. A roncsok nagyon közel vannak a tervezett leszállóhelyhez. A [Beagle 2] az előre meghatározott helyen és időben lépett be az atmoszférába” – mondta Shane Byrne, az Arizonai Egyetem kutatója.

A Beagle 2-őt egy Colin Pillinger, az Open University tavaly elhunyt brit bolygókutatója által vezetett csapat építette. A feladata az lett volna, hogy a marsi élet nyomai után kutatva próbafúrásokat végezzen a bolygó felszínén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.