Az univerzum csodái

A valaha elkészült legnagyobb kép...

...az Androméda-ködről. A Hubble űrtávcső sok évnyi munkájának összegzésével bámulatos részletesség tárul elénk a Tejútrendszerrel várhatóan összeütköző galaxisról.

2015.01.08 19:00ma.hu
Forrás: NASA

Az Androméda-galaxis vagy Androméda-köd (M31, NGC 224) egy spirálgalaxis az Androméda csillagképben, távolsága a Naptól 2,5 millió fényév. A hozzánk legközelebbi extragalaxisok egyike, a Lokális Csoport legnagyobb tömegű galaxisa, csak a Tejútrendszer körül keringő törpegalaxisok vannak közelebb nála. Átmérője 110 ezer fényév, a kevés anyagot tartalmazó külső tartományokkal együtt 180 ezer fényév. Tömege 370 milliárd naptömeg.

270 km/s-os sebességgel közeledik a Tejútrendszerhez, körülbelül 3 milliárd év múlva összeütközik a mi galaxisunkkal. Ha a kozmológiai állandó nem nulla, akkor a közeledés idővel távolodásba fog átmenni a Világegyetem gyorsulva tágulása miatt, a Wikipedia szerint.

Ám ilyen részletesen, mint most, még sosem láthattuk. A NASA Hubbe űrtávcsövének eddig összegyűjtött adatait egyetlen képben összegezték, ezzel kiteljesedett a Panchromatic Hubble Andromeda Treasury (PHAT) projekt. A kép baloldalán látható az Androméda-galaxis központjának sűrű, csillagokban gazdag régiója, ahogy jobbra haladunk, egyre inkább a galaxis széléhez közeledünk. A kék pontok jelentik a fiatal csillagokat, ahol még mindig tart a csillagszületési fázis, a sötét pontok pedig a poralakzatokat. Pirosas szín jelzi a hidegebb, öregebb vörös csillagokat.

És ha szeretné valóban nagy felbontásban megnézni az Androméda-ködöt, erre a linkre kattintson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.