Kelnie kellene a Rosetta leszállóegységének

Talán a márciusi nap fénye felébreszti az űrvándort

A Philae történetének 2015-ben folytatódnia kell.

2015.01.06 09:59MTI

Márciusban kellene felélednie a Rosetta űrszonda Philae leszállóegységének, amely jelenleg hibernált állapotban van - jelentette be Jean-Yves Gall, a projektben résztvevő francia űrügynökség (CNES) elnöke.

"A Philae történetének 2015-ben folytatódnia kell: azt reméljük, márciustól a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön várakozó robotot érő napfény feltölti a napelemeket, és újra kezdődhet tudományos munkája" - magyarázta Gall.

A szakemberek abban bíznak, élőben követhetik, ahogy az üstökös pályájának Naphoz legközelebbi pontja felé halad. Ezt augusztus 13-án éri el. "Meggyőződésem, hogy olyan dolgokat láthatunk, amit el sem tudunk képzelni" - tette hozzá.

A Philae leszállóegység több mint tíz évet utazott a világűrön át az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondájának utasaként. Tavaly november 12-én, hétórás szabadesés után érte el a Földtől több mint 510 millió kilométerre lévő üstökös felszínét, ahonnan kétszer visszapattant, és egyelőre ismeretlen helyen állapodott meg.

A leszállási helyen olyan kevés fény érte, hogy napelemei lemerültek, nem tudta folytatni a kutatást. November 15. óta hibernációban várja az "újraéledést".

Kép: ESA / Rosetta / Philae / ROLIS / DLR

A Philae ROLIS (ROsetta Lander Imaging System) berendezésének lefelé néző kamerája által a leereszkedés közben készített kép az üstökösmagról, 3 km távolságból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.