Hull a pelyhes

Látta már, hogyan születik a hópehely?

Karácsonyra készülődvén - 21 másodpercnyi téli csoda a kattintás után.

2014.12.12 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Hópelyhek úgy alakulnak ki, hogy a felhőkben lévő fagyáspontjuk közelében lévő apró vízcseppecskék elkezdenek megfagyni. Ezek a cseppek képesek folyékonyak maradni még -18° C-nál alacsonyabb hőmérsékleten is, mert ahhoz, hogy megfagyjanak, a cseppecskék közül néhány molekulának össze kell állnia olyan számvetéssel, hogy az így képződött "atommag" egy "jégsalátához" legyen hasonlatos, majd ezek után a cseppecskék ehhez hozzátapadva fagynak meg. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csak a -35 °C alatti hőmérséklet eredményez "homogén" "atommagokat", melyeket más néven lecsapódási pontoknak is nevezhetünk.

Mindez a gyakorlatban így néz ki:



Egy kis hópehely anatómia
A hópehely jégkristályok összeállásából keletkezik, amely a Föld légkörében keletkezve hullhat, mint fagyott csapadék. A hópehely keletkezéséhez az szükséges, hogy mikroszkopikus szuperhideg vízcseppek keletkezzenek a felhőkben, amelyek megfagynak.

Hópelyhek számos méretben, formában és mintázattal képződhetnek. Összetettebb formák akkor jönnek létre, amikor a képződő hópehely több, különböző hőmérsékletű és páratartalmú légtömegeken jutnak át, amelynek következtében minden egyes hókristály egyedi kialakítású.

A hópelyhek színe fehér, a megfagyott víz kristályos szerkezetének fényvisszaverő hatása miatt. Ennek oka a hópehelyre vetődő fény szétszórt visszaverődésében keresendő, amely a teljes fényskálát visszaveri az apró és töredezett kristályos felületeiről. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.