Vízbe fulladni az űrben eléggé Darwin-díjas

Miért halt meg majdnem egy űrhajós az űrállomáson?

Erre próbálnak meg rájönni a NASA-nál, hogy többé ne fordulhasson elő olyan horror, mint ami az első, űrsétát tevő olasz űrhajóssal esett meg...

2014.12.12 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: NASA/ESA

Luca Parmitano a Nemzetközi Űrállomás hosszú távú legénységének tagja és egyben az első olasz űrhajós, aki űrsétát hajtott végre. A második, tavaly július közepén végrehajtott űrsétája azonban majdnem az utolsó lett; sisakjába víz (hűtőrendszer) került, ezért meg kellett szakítani a műveleteket.

A NASA most arra keresi a választ, hogyan kerülhetett több mint egy liter víz a sisakjába a ruha hűtőrendszeréből. Ennek kiderítésére CT-vizsgálatnak vetettek alá egy ugyanolyan űrruhát, mint amilyet Parmitano viselt.

Luca Parmitano, percekkel a súlyos incidens előtt (forrás: NASA/ESA)

"Sosem gondoltam volna, hogy sebészasztalon látok majd viszont egy űrruhát" - nyilatkozta a "boncolást" végignéző olasz űrhajós.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mire jutott a NASA, mert a komputertomográfos vizsgálat eredményét nem tette közzé az Amerikai Űrkutatási Hivatal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.