Mengyelejev-táblázat, kicsit másképp

Csillagporból vagyunk, vagy nukleáris hulladéknak számítunk?

Csak nézőpont kérdése, hiszen testünk építőköveinek jelentős része a Naprendszer formálódásakor már jelen volt, igaz, más elrendezésben, mint napjainkban. Tudja, hogy mely elemek találhatók meg a Napban, a tengerekben és az emberben egyaránt?

2014.12.11 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Google

Tudja, milyen elemekből áll a tenger? Nem csak oxigénből és hidrogénből (bár főleg azokból), hanem van benne még klór, nátrium (azaz NaCL, vagyis só), magnézium és kén. Meg egy kis kálium, plusz az "egzotikus adalék": hafnium, bárium, niobium, hogy csak néhány példát említsünk.

És hogy honnan ez a tudás? Nos, mi sem fejből soroltuk az utóbbiakat: a Google igen látványossá tette a Mengyelejev-táblázatot, vagyis a periódusos rendszert. Pár kattintással részletes képet kaphatunk arról, hogy például milyen anyagokból áll az emberi szervezet vagy a Föld kérge.

De térjünk még kicsit vissza a tengerekhez! Elméletileg "darabra" kétszer annyi hidrogénatomnak kellene lennie benne, mint oxigénnek (a H2O képlet alapján), ám ez még sincs így. Tudta, hogy ha az összes atomot megszámolnánk, akkor nagyjából kétszer annyi oxigént találnánk, mint hidrogént? Ennek oka, hogy a víz oldott formában rengeteg oxigéngázt tartalmaz, így juthatnak az éltető gázhoz például a halak. Magnézium pedig azért kerülhet bele viszonylag nagy mennyiségben, mert a földkéregben gyakran előforduló elemről van szó, mely könnyen oldódik vízben.

Forrás: University of Santa Clara

A Google animációját egyébként ez az 1976-os kép ihlette, melyen az elemek gyakoriságát próbálták meg ábrázolni. Bizony, a periódusos táblázatban egyforma helyet elfoglaló anyagok a való életben nagyon eltérő arányban vannak jelen a Föld kérgében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.