Bubó a vízben

Nem fog hinni a szemének - úszó bagoly!

Egyes bagolyfajták képesek úszni a vízben. Elég bizarrul hangzik ez így elsőre, hiszen megszoktuk, hogy egerekre és pockokra vadásznak a levegőből - mit keresnének hát a vízben? Pedig még videós bizonyítékunk is van!

2014.12.07 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Steve Spitzer fényképész éppen a chicagói Loyola Beach-en sétált, amikor furcsa látványban volt része: egy úszó baglyot látott. Egészen pontosan egy amerikai uhut (Bubo virginianus), ami éppen a Michigan-tóban szelte a "habokat". Nézze csak:



Mindezt nem (teljesen) önszántából tette a szárnyas állat. Korábban két vándorsólyom (Falco peregrinus) támadta meg, ezek elől menekülve keresett menedéket a vízben. A sólymok ugyan kitartóak voltak, de nem tudták nyakon csípni "Dr. Bubót": a bagolyra leselkedő veszélyt két, a közelben tartózkodó ember elijesztette. Így a madár végül, némi úszást követően biztonságban túlélte a támadást, majd nem sokkal később elrepült.

Amerikai uhu
Északi részt kivéve, egész Észak-Amerikában, Közép- és Dél-Amerikában él. Tűlevelű erdőkben gyakori, de máshol is feltűnik. Állandó, nem költöző madár. Magassága 46-63 centiméter, átlagos szárnyfesztávolsága 139 centiméter, testtömege 910-2500 gramm. A tojó nagyobb és nehezebb, mint a hím. Tollfülei jól láthatók, szemei nagyok, jól lát a sötétben. Lábai tollasak, hogy a zsákmánya ne tudjon sérülést okozni. Szárnyai nem érnek a farka végéig.

Éjjeli ragadozó, nappal pihen. Madarakon és kisebb emlősökön kívül hüllőket és rovarokat is zsákmányul ejt. Mivel szemeit nem tudja forgatni, a fejét fordítja a hang irányába. Fülei nem azonos magasságban vannak, ezért a hangok időkéséssel érkeznek, a távolságot így jobban meg tudja határozni. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.