Tesztrepülés

Egész jól repült a Marsra készülő űrhajó

Ma lezajlott az új fejlesztésű amerikai űrhajó, az Orion EFT-1 jelű első tesztrepülése.

2014.12.05 22:00ma.hu

Bár csak egy repülési próbáról volt szó, az embert most még nem szállító kapszula első tesztje során kétszer is megkerülte a Földet, eközben 5800 kilométeres magasságba emelkedett, majd 32 200 kilométeres óránkénti sebességre felgyorsulva érkezett vissza a Föld légkörébe. Ez azt jelenti, hogy 42 év után most először hagyta el az alacsony Föld körüli pályát egy emberszállításra (majdan) alkalmas űreszköz! Ebből a szempontból akár űrtörténelminek is mondható a floridai Cape Canaveralről egy Delta-4 Heavy rakétával startolt Orion repülése - jellemezte az esetet az Űrvilág.hu. Az EFT-1 (Exploration Flight Test-1) az eredeti tervekhez képest egy napos késéssel, december 5-én, magyar idő szerint 13:05-kor kezdődött, és 17:29-kor végződött, amikor az űrhajó visszatérő kapszulája becsobbant a Csendes-óceán vizébe. Egyes értékelések szerint ez volt a NASA legfontosabb startja az űrrepülőgépek 2011-es nyugdíjazása óta. Ami az amerikai emberes űrprogramot illeti, a jelző mindenképpen igaz, hiszen azóta ez volt az egyetlen start: amerikai űrhajósok 2011 óta csak orosz Szojuzokkal jutottak el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Az Orion fejlesztésének célja az alacsony Föld körüli pályákon túlra, végső soron a Marsra való eljutás, méghozzá emberekkel a fedélzeten. A jelenlegi tervek szerint a Mars-utazásra legkorábban a 2030-as években kerülhetne sor. De mivel ez még mostantól számítva két évtized, addig pedig számos technikai, pénzügyi és politikai körülmény nehezítheti a megvalósítást, a pontos időpontot nehéz lenne megjósolni. Az Orion először 2021-ben szállna fel emberekkel a fedélzetén. Egy lehetséges - bár még vitatott - célpont lenne egy előzőleg automata űrszondával befogott és a Hold körüli pályára átirányított földközeli kisbolygó. Előtte, 2017-ben, még űrhajósok nélkül kerülnék meg az Orionnal a Holdat. Addigra el kell készülnie az új, nagyteljesítményű SLS (Space Launch System) hordozórakétának is.

Az Orion EFT-1 repülésének két pályaperiódusa, a floridai starttól a Kalifornia melletti landolásig - Kép: NASA

A mostani teszt legfőbb célja az Orion visszatérő kabinját a sűrű légkörbe való belépéskor borító hővédő pajzs működésének kipróbálása volt. Nem véletlenül juttatták az űrhajót 5800 km-es magasságba (ez körülbelül 15-ször nagyobb az ISS pályamagasságánál). A légköri belépés mintegy 32 ezer km/h-s sebessége közel van a Holdról való visszatérés sebességéhez. A külső hőmérséklet ilyenkor eléri a 2200 °C-ot is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.