A medveállatkák képesek túlélni a világűrt

A világűr túlélői

Az ízeltlábúakkal hasonlóságot mutató, egy milliméternél is kisebb medveállatkák (Tardigrada) az egyedüliek, amelyek képesek túlélni a világűrt "védőfelszerelés" nélkül - állapították meg az Európai Űrügynökség (ESA) szakemberei.

2008.09.10 12:47MTI

A kutatók az aprócska állatok tűrőképességét vizsgálták, és a medveállatkák két faja is "elpusztíthatatlannak" bizonyult. Az állatok természetes élőhelyei is meglehetősen szélsőségesek: akár hatezer méterrel a tengerszint alatt is megtalálhatók, de ha szárazra kerülnek, kiszáradván addig képesek életfunkcióikat felfüggesztve vegetálni, amíg ismét vizes környezetbe nem kerülnek. Ugyanakkor egyaránt ellenállnak a szélsőségesen magas és alacsony hőmérsékletnek. Ezért esett rájuk a svéd Kristianstadti Egyetem választása. 

Az intézmény munkatársa, Ingemar Joensson vezette azt a kísérletet, amelynek során a Richtersius coronifer és a Milnesium tardigradum nevű medveállatkafajokat tíz napra a Foton-M3 űrszondán a világűrbe küldték. A kalandos út során az apró élőlényeket a Földön megszokott ultraibolya-sugárzás ezerszerese érte, nélkülözték a vizet és az oxigént, mégis visszatértek. "A szélsőséges viszonyok elviselésének ez a képessége talán a miénktől eltérő életformák létezését is bizonyítja akár a Naprendszerben, akár más galaxisokban" - állapították meg a kutatók.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.