Szverdlovszk felett az ég

Óriási villanás Oroszország felett

Egy, a légkörben felrobban aszteroida? Egy túlságosan látványosra sikerült fegyvertesztelés? UFO-nauták jöttek Putyinért? Videónk is van!

2014.11.21 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Egy hete rögzítették Szverdlovszk (Közép-Oroszország, Kazahsztántól északra) felett azt a fényjelenséget, melyre az elmúlt egy hét során sem született megnyugtató magyarázat. Mielőtt tovább mennénk, nézze meg a felvételt!



Azóta találgatják a helyiek, és az internetnek hála, a nemzetközi, összeesküvés-elmélet rajongói, hogy mi lehetett a fenti videón látható fényjelenség. Egyesek űrből érkező objektumra gyanakodnak, egy aszteroidára, mely vagy megsemmisült a légkörben, vagy egy része be is csapódhatott a viszonylag ritkán lakott környéken. Mások szerint fegyvertesztelés "melléktermékét" láthattuk, a legvadabb elméletek szerint pedig az idegenek tették tiszteletüket Oroszországban.

A helyi média a második teóriát "nyomja", azaz amellett állt ki, hogy egy, a katonaság által végrehajtott rutinszerű robbanószer-megsemmisítés nyomait rögzítették a kamerák. De Oroszországról beszélünk, ahol a hivatalos álláspont mindig gyanús - főleg akkor, ha eláruljuk, hogy a környéken sehol nincsen katonai bázis, ráadásul egy katonai vezető el is szólta magát, tagadva a fegyveres erők érintettségét.

A meteor(it) elmélet pedig azért kétséges, mert az ilyen objektumok atmoszférába való belépése - megfelelő körülmények esetén - ugyan nagy fénnyel is járhat, de az nem narancsszínű. Hőmérsékletüktől függően fehér, kék vagy zöld színnel örvendeztetik meg a megfigyelőket, nem pedig a felvételen is láthatóval. És még ha környezeti hatásokkal (például felhőkkel) magyarázható is lenne ez az eltérés, a röppálya akkor sem stimmel. Tulajdonképpen a fény nem is tűnik mozgónak.

Még az sem biztos, hogy a fény az égen jött létre, nagy valószínűséggel földi eredetű, és csak a felhőkről visszaverődve látszódik éginek. Képbe jöhet még rakétaindítás - Bajkonur nincsen messze -, de hivatalos álláspont szerint a környéken mostanában nem volt betervezve ilyesmi. Esetleg valamilyen gáz szabadulhatott ki a talaj fogságából, és gyulladhatott be, de ezt sem támasztja alá semmilyen tudományos bizonyíték.

Egyelőre tehát nem tudjuk, mi hozta létre a fenti látványt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.