Chang'e 5TI

Így néz ki a "kínai" Föld és Hold

Mindig csak amerikai perspektívából látjuk anyabolygónkat és állandó égi kísérőjét - ezt a felvételt azonban egy kínai műhold készítette.

2014.11.02 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Xinhua

Mi sem bizonyítja jobban Kína világhatalmi státuszát, mint a távol-keleti ország űrszondájának fent látható felvétele. A Holdat kutató Chang'e 5TI egyedi nézőpontból készítette a fényképet, azt érzékeltetve, hogy a Föld kering a Hold körül. A jól megválasztott perspektíva ugyanis a Holdat jóval nagyobbnak, bolygónkat pedig sokkal kisebbnek mutatja, mint amilyenek valójában.

Az ember nélküli űrhajó a kínai, atmoszférába belépő technológiát hivatott tesztelni, előkészítve a terepet a Chang'e 5 számára, mely 2017-ben indul útnak - és a tervek szerint le is száll a Holdon. A mostani űrmasinát október 23-án lőtték fel a rizs hazájából, hazafelé tartó útját pedig október utolsó napján kezdte meg.

Miért is nagy jelentőségű ez az űr misszió? Azért, mert most először nyílik lehetősége Kínának arra, hogy közvetlenül, saját erőfeszítései eredményeként jusson holdi mintához. Égi kísérőnk talajából és szikláiból hozna vissza egy kisebb darabot, hogy azt további elemzésnek vethessék alá a Földön maradt kínai tudósok.

Nem ez az első, Holdat célzó küldetése a több mint 1 milliárd ember otthonául szolgáló országnak. A Jutu (Jáde Nyúl) képében már a kínaiak első rovere is holdat ért. És talán már ahhoz sem kell olyan sok idő, hogy elérjék igazi céljukat: kínai lábnyom kerülhessen a Földhöz legközelebbi égitest porába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.