Kissé idős asszonyra bukkantak...

"Johanka", a rejtélyes hétezer éves agyaghölgy

Egy egyedülálló hétezer éves női agyagszobor torzójára bukkantak cseh régészek, akik rejtélyes agyaghölgyet "Johankának" nevezték el.

2008.09.06 16:54MTI

Ez a második hasonló szoborlelet, amely Csehország déli részén, Masovicéban előkerült. Johanka "nővére", amelyet masovicei Hedvikának kereszteltek el, tavaly nyáron került a felszínre.

A "keresztelőnél" a cseh régészek a felfedezés napján a naptárban szereplő neveket választották - jelentette be a régészeti feltárást irányító archeológus, Zdenek Cizmar - olvasható az Archeologica című honlapon.

"Annak ellenére, hogy a szobrok ugyanabból a korból származnak, a "nővérek", Hedvika és Johanka különböznek egymástól, ám mindkettő kivételes a maga nemében" - hangsúlyozta Zdenek Cizmar.

Ismertetése szerint mindkét szobor az úgynevezett morvaországi festett cserépkultúra korszakából származik, s feltehetően az életet és a termékenységet jelképező idolként tisztelték őket.

Zdenek Cizmar szerint Hedvika, "akinek" deréktól lefelé eső része került elő, teljes "életnagyságban" félméteres lehetett.

Ez a legrégebbi ilyen méretű szobor, amely előkerült Közép-Európában. Johanka torzója 35 centiméteres, s négy darabban került elő a földből, alsó végtagjai viszont hiányoznak.

Masovice környékén már több őstörténeti településre és számos leletre bukkantak a régészek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.