Babszemnyi apróság

Újabb vombatbébi született a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Újabb utóda született Mollynak és Wallynak, a Fővárosi Állat- és Növénykert vombatpárjának: a babszem méretű kölyök létére egyelőre csak anyja erszényének dudorodásából lehet következtetni.

2014.10.23 03:30MTI
Fotó: Wikipédia

Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy Európában a budapesti az egyetlen szaporodásképes vombatpár, amelynek ráadásul már tavaly nyáron is született utóda.

Azt a fiatal állatot nyár elején választották el szüleitől, mert túl agresszívek voltak egymással. Gondozóik szerint ez már a párzási időszak kezdetét és az új utód születését jelezte a felnőtt állatoknál.

A becslések szerint jelenleg 2-3 hónapos és 60-80 grammos lehet a Molly erszényében lévő kölyök. Az erszény egyébként csak a vombatokra, a koalákra és az erszényes vakondokra jellemző módon hátrafelé nyílik. A vombatok 21 napig tartó vemhessége után megszülető nagyon kicsi, alig látható utód bemászik az erszénybe, ahol 6-8 hónapot tölt.

Ezután elhagyja az anyja nyújtotta menedéket, bár védelmet keresve időnként még visszamászik. Teljesen csak 14-18 hónapos korában válik le szüleiről.Molly erszényének dudorodásából és az állat viselkedéséből vált a gondozók számára nyilvánvalóvá, hogy ismét vombatkölyök növekszik az anya hasa alatt.

A vombatok egyedfejlődéséről nincsenek teljesen pontos információk, de várhatóan 1-2 hónapon belül dugja ki fejét először az erszényből a kölyök. Megfigyelése nem könnyű feladat, de az izgalmas feladatba a látogatók is bekapcsolódhatnak.

Az állatkert már most arra bíztatja a közönséget, hogy próbálják meg meglesni az anyaállat erszényét és majd az onnan kileső kölyköt is. Akinek legelőször sikerül képet készítenie az erszényből kikandikáló kölyökről és azt el is küldi a vombat@zoobudapest.com e-mail-címre, éves bérletet kap ajándékba.

Európában a magyarországin kívül csak három állatkertben élnek vombatok. Budapesten 2013 nyarán született meg Molly és Wally első gyermeke: ez volt húsz év után az első vombat, amely Európában látta meg a napvilágot. A két felnőtt, hatéves állat 2011-ben érkezett Tasmaniából, ahol első kölykük született.

Először láthatta szerdán a közönség a szeptember elején született, majd elárvult orángutánkölyköt, amely a Bulumata nevet kapta. A név indonéz nyelven azt jelenti: nagy szempilla.

A két hónapos, két kilogrammos orángutánt október 23. és november 2. között naponta két alkalommal - fél 12-kor és fél 3-kor - láthatják az állatkert vendégei: ebben az időben a legaktívabb az állat. Bulumatát az otthonául szolgáló szoba nagy üvegablakán keresztül láthatják a látogatók, ahogy gondozói etetik, tornáztatják.

Bulumata nem marad Budapesten: novemberben az angliai Dorsetben lévő Monkey Worldbe költöztetik. Ebben az intézményben a kis orángután társakra lelhet, itt ugyanis elárvult vagy különböző okokból magára maradt és rehabilitációra szoruló majmoknak teremtenek otthont.

MTI/Kovács Attila

Egy időre a kis orángután jelképes örökbefogadójává vált az a hároméves kisfiú, akit az intézmény idei egymilliomodik látogatójaként köszöntött Persányi Miklós. A főigazgató elmondta: az eddigi eredmény alapján várhatóan december végén tízezrekkel több látogatót számolhat az intézmény, mint egy évvel korábban.

Az év eddigi leglátogatottabb hónapjában, augusztusban mintegy 179 ezren váltottak jegyet az állatkertbe. Öt év óta először lépte át a látogatószám az egymilliót.

A növekedés egyik legfőbb oka az állatkert kibővítése, hiszen idén már az egykori Vidám Park helyén kialakított Holnemvolt Park is mintegy 420 ezer látogatót fogadott. Megközelítőleg 85 ezren váltottak jegyet csak a parkba, a többi látogató az állatkerti belépőjegyével érkezett az új területre - fejtette ki Persányi Miklós. A vendégeknek kedvezve és az őszi szünetre való tekintettel a fővárosi állatkert október 23-tól november 2-ig kedvezményes jegyekkel várja a gyermekeket.

MTI/Kovács Attila


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.