Nanoszekundumok csodája

Lézerrel felrobbantott vízcseppek

Bámulatos videót tettek közzé az apró folyadékcseppet szétrobbantó lézerről. Másodpercenként 20 ezer képkocka - kattintás után ön is gyönyörködhet a nem mindennapi látványban.

2014.10.19 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Egyetlen másodperc is több hónapnyi időnek felel meg abban a perspektívában, melyben egy parányi vízcsepp lézerrel való szétlövését vizsgálták holland kutatók. A Twente Egyetem szakemberei 20 ezer képkocka per másodperces sebességgel vették fel vizsgálatuk eredményét, melynek során milliméternyi folyadékcseppet lőttek sok apró darabra a laborban.



A nanomásodpercek alatt lejátszódó folyamat során lézerimpulzus különböző reakciókat képes kiváltani a folyadékban, például egy részét elpárologtatja, miközben plazmát is előállít. A nagy energiájú oldalirányú behatásra gyorsan reagál a folyadékcsepp: jelentős mértékben deformálódik, tulajdonképpen apró darabokra szakad szét, és jelentős oldalirányú mozgásra tesz szert.

Ellenőrzött körülmények között, extrém ultraibolya fény előállítása során léphet fel a jelenség. Ezzel a kísérlettel a fejlett félvezetőiparban nagyon jelentős nanolitográfiai eljárások hatásait vizsgálják. Ahhoz, hogy tovább lehessen növelni processzoraink teljesítményét, csökkenteni méretüket, alapvető szükség van a litográfia parányi méretekben való működésének pontos ismeretére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.