Túlnyomórészt a cégek hibájából

CEU-tanulmány: az elmúlt évtizedben 226 millió személyes adattal éltek vissza Európában

Ezen visszaélések túlnyomó többsége (89 százaléka) nem kormányzatok vagy egyéb szervezetek, hanem cégek hibájából történt

2014.10.08 17:23MTI
freedigitalphotos.net/patrisyu

A budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) Média-, Adat- és Társadalomkutató Központja az eddigi legnagyobb tanulmányt adta közre a személyes adatokkal való visszaélésekről Európában - tájékoztatta az intézmény szerdán az MTI-t.

A dokumentum egyik legfontosabb megállapítása az, hogy a személyes adatok kiszivárgása nem is annyira a rosszindulatú hackerekhez, hanem az adott szervezet bennfenteseihez köthető, olyan személyekhez, akik a szervezetnek dolgoznak.

Az esetek 57 százaléka szervezeti hibából, belső visszaélésből vagy egyéb, szervezeten belüli helytelen adatkezelésből fakadt. A konkrétan Európát érintő jogsértések 24 százalékát az Egyesült Királyságból indított támadásokon keresztül követték el: a szigetországban minden 100 lakosra 200 személyes adattal való visszaélés jutott.

Németország, Görögország, Hollandia és Norvégia azok az országok, ahol kiugróan magas a visszaélések száma. A tanulmány által lefedett országok teljes lakossága 524 millió fő, míg ugyanitt az internethasználók száma 409 millió. Arányokban kifejezve ez azt jelenti, hogy a vizsgált országokban 100 lakosra vetítve 43 személyes adattal éltek vissza.

Száz internethasználóra vonatkoztatva ez már 56 személyes adatot jelent. Philip Howard, a CEU globális médiát és kommunikációt oktató professzora azt mondta, hogy a közpolitika számára a következő lépés a bejelentési kötelezettség bevezetése kellene, hogy legyen.

"A cégek és a kormányhivatalok számára egyaránt kötelezővé kellene tenni, hogy amennyiben veszélybe került a személyes adatok biztonsága, mind az áldozatoknak, mind az adatvédelmi biztosnak jelentsék az adatokkal történt esetleges visszaélést. A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy kinek van törvényes hozzáférése a személyes adataihoz, és joguk van tudni, ha valaki visszaélt azokkal" - jelentette ki Howard.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.