John O'Keefe a fellegekben jár

Még otthon "bujkál" az orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje

A fellegekben jár a boldogságtól John O'Keefe, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje, aki a hétfői bejelentést követően megjegyezte, egyelőre otthon "bujkál", és az elismerés honlapjának szerkesztőin kívül egyelőre csak az egyetemi munkatársaival vette fel a kapcsolatot.

2014.10.06 15:57MTI
freedigitalphotos.net/adamr

Az amerikai-brit kutató, aki két egykori tanítványával, a norvég May-Britt Moserrel és férjével, Edvard Moserrel megosztva veheti át az orvosi-élettani Nobel-díjat, fantasztikusnak nevezte a kitüntetés hírét. Mint mondta, hatalmas megtiszteltetés ez számára, hiszen a legrangosabb tudományos elismerésben részesül.

A hír otthon érte, épp dolgozott. Beszélt arról, hogy jól ismeri a Moser házaspárt, még diákként foglalkozott velük, amikor posztdoktori képzésük keretében tanulmányokat folytattak Londonban, ahol ő tanít. Megjegyezte, már akkor sejteni lehetett, hogy sokra viszik majd.

A három tudós az agykutatás, azon belül is az agy helymeghatározó rendszerének - "belső GPS-ének" - felfedezéséért részesül a Nobel-díjban. E rendszer segítségével képes az ember tájékozódni a térben. John O'Keefe 1971-ben fedezte fel a helymeghatározó rendszer első komponensét, az úgynevezett térsejteket, amelyek feladata a környezet feltérképezése.

Azóta 43 év telt el, amivel kapcsolatban a kutató megjegyezte, hogy híres a türelméről. Visszaemlékezve úgy fogalmazott, hogy akkoriban sokan szkeptikusan vélekedtek kutatásairól, de voltak néhányan, akik felismerték azok jelentőségeit, ma pedig "virágzó terület". Mint mondta, a díj legalább annyira a területé, mint amennyire azoké, akik kapják.

A Nobel-díj hírének hallatán támadt nagy érdeklődésre utalva viccelődve megjegyezte, egyelőre otthon "bujkál", csak munkatársaival beszélt telefonon, hogy megszervezzenek egy sajtótájékoztatót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.