A félig üres és félig teli etetőtál

Az optimista és a pesszimista kutya

Az ember legjobb barátja képes érzelmekre, egyes példányok ráadásul optimistábbak, mint társaik. Kezünkben a kulcs a gyorsabb és hatékonyabb kutyakiképzéshez?

2014.10.06 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Viszonylag új kutatási területnek számít a kutyák kognitív előítéleteinek terepe. Dr. Melissa Starling, a Faculty of Veterinary Science kutatója nemrég érdekes megállapításra jutott egy, a témával foglalkozó tanulmány keretei között. "Annak lehető legpontosabb meghatározása, hogy egy bizonyos kutya optimista vagy pesszimista, nagy haszna lehet a munka- és segítőkutyák tekintetében, illetve fontos következményekkel járhat az állati jólétet illetően" - nyilatkozott Starling.

Tanulmányában a kutyák tejet vagy vizet kaptak, attól függően, milyen hangot játszottak le nekik. Miután megtanulták, melyik hang után milyen innivaló jár, a kutatók elkezdték bonyolítani a kísérletet. A korábbiaktól eltérő hangot játszottak le a kutyáknak, melyről nem volt egyértelműen megállapítható, hogy tej vagy víz jár utána. Ha a kutya reagált a hangra, akkor optimistának sorolták be - az eb jó dolgok bekövetkeztére számított. Azok a négylábúak, akik viszont nem reagáltak a harmadik hangra, pesszimista jelzőt kaptak.

Mindkét állattípus fontos szerepet tölthet be az ember életében. Dr. Starling szerint az optimisták inkább kockázatkereső példányok, így például bombakereső kutyának alkalmasabbak pesszimista társaikhoz képest. Utóbbiak viszont éppen kockázatkerülő beállítottságuk miatt jobban megfelelnek a segítőkutyákkal - például vakvezetőkkel - szemben elvárt feltételeknek.

Ha sikerül folyamatosan mérni egy kutya kognitív előítéletének változását, akkor azt is meg lehet határozni, hogy aktuális hangulata merre tér el egy általános optimista/pesszimista iránytól. Ezzel pedig felmérhető, hogy egy-egy tevékenység mennyire hat rá pozitívan vagy negatívan, mit talál a kutya érdekesnek vagy érzelmileg nyomasztónak. Ennek ismeretében könnyebbé és hatékonyabbá tehető kiképzése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.