Szokatlan, mégis ismerős kialakítás

A világ leggyorsabb helikoptere

A korábban alkalmazott katonai propelleres repülő eszközök átlagos sebessége valamivel 200 km/h alatti volt, ezzel szemben a Sikorsky legújabb modellje meghaladja a 400 km/h-t.

2014.10.05 21:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Sikorsky

Még a Vietnámi háborúban mutatkozott be az OH-58D Kiowa Warrior helikopter, melyet speciális egységek gyors célba juttatására használ az amerikai hadsereg. A délkelet-ázsiai háború azonban már jó régen (a múlt század hetvenes éveiben) zajlott, igencsak eljárt az idő a repülő eszköz felett - a Sikorsky szerint mindenképp. A helikopteres repülés ősatyjának számító cég ugyanis előrukkolt S-97 Raider légi járművével, mellyel a fenti masinát szeretné leváltani.

Több mint 400 km/h-s cirkálósebességével tűnik ki a hasonló helikopterek közül - a Kiowa hasonló értéke valamivel 200 km/h alatt marad. Ezt főként a törzs áramvonalasításának és a hagyományos rotorfelállás "megbabrálásának" köszönheti a vállalat. Amint az a képen is látszik, a főrotor helyén mindjárt két légkavarót látunk. Ezek koaxiális, egymással ellentétes irányba forgó lapátok, melyek az emelkedésért és süllyedésért, valamint az előrehaladásért egyaránt felelnek.

Kevésbé látványos, de legalább akkora figyelmet érdemel a farokrotor. Míg a hagyományos helikoptereknél az oldalra néző lapátok a főrotor forgatónyomatékának ellensúlyozását végzi, addig az S-97 "nyomó" propellere a nagysebességű gyorsítást és lassítást segíti.

A 3 kilométer magasan is teljesítményének maximumközelét hozni képes helikopter nem volt olcsó mulatság: a Sikorsky és partnerei számára 200 millió dolláros befektetést jelentett (ennek háromnegyedét a Sikorsky tolta bele a projektbe). A két prototípus egyébként még nem tartózkodott sokat a levegőben; becslések szerint körülbelül egy évet fog igénybe venni berepülésük.

A 11 méter hosszú, bruttó 5 tonnás légi jármű pilótafülkéjében ketten férnek el, a mögöttük levő kabinba pedig hat, teljes harci felszerelést hordozó katona ülhet be. Fly-by-wire vezérléssel működik, vagyis a hagyományos kezelőszervek helyett elektronikusan irányítható a masina. Különböző külső fegyverzettel és szenzorokkal szerelhető fel, így könnyű támadó feladatok mellett felfegyverzett légi felderítőként is használható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.