Fosszília

52 millió éves hangyavendég tolvajbogár maradványokat találtak

Hangyavendég (mirmekofil) tolvajbogár fosszíliáját fedezték fel egy Indiában feltárt 52 millió éves borostyándarabkában amerikai kutatók, akik a leletet a Current Biology folyóiratban ismertették.

2014.10.03 18:14MTI
http://www.livescience.com

A prehistorikus Protoclaviger trichodens a jelenkori tolvajbogarakhoz hasonlóan mirmekofil volt, azaz hangyákon élősködött, koszt-kvártélyra szállásolva el magát egy hangyabolyban - olvasható a LiveScience hírportálon.

Napjainkban 370 Clavigeritae-csoporthoz tartozó hangyavendég tolvajbogár-faj ismert, de keveset lehet tudni az evolúciójukról, arról, hogy miként alakult ki az élősködés hangyákra "szakosodott" formája. Ebben segíthet az indiai lelet, amely a legidősebb ismert mirmekofil-fosszíliát tartalmazza.

"A hangyák a jelenkori ökorendszerek szerves részét képezik, ám 52 millió évvel ezelőtt épp csak kezdtek terjeszkedni bolygónkon. A tolvajbogarak pedig azonnal befészkelték magukat a hangyakolóniákba, meglopták, kihasználták 'vendéglátóikat'. Ez nemcsak a tolvajbogarakról árul el sok mindent, hanem a hangyákról is: fészkeik elég tágasak voltak és bőséges élelemkészlettel rendelkeztek ahhoz, hogy érdemes legyen kihasználni ezeket a 'magasan kvalifikált' rovarokat. Amikor a hangyák elkezdtek robbanásszerűen terjeszkedni, velük együtt terjeszkedtek a tolvajbogarak is " - magyarázta Joseph Parker, a Columbia Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A tolvajbogarak cseles stratégiát alkalmaztak, hogy beköltözéskor megvezessék a hangyabolyok szigorú őrségét, amely feromonok (illatanyagok) segítségével azonosítják a betolakodókat. A Clavigeritae-csoporthoz tartozó tolvajbogaraknak azonban sikerült átjutni az "illatőrségen" és teljesen beilleszkedni a hangyakolóniák életébe.

"Ez rengeteg előnnyel járt számukra, hiszen temperált fészekben élnek, bőven jut nekik élelem, s a ragadozóktól sem kell tartaniuk" - fogalmazott a Joseph Parker.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.