Nostradamus beájulna

Akik baromira nem látták a jövőt...

Olykor még a legokosabb emberek is tévedhetnek. A ma.hu összeválogatott néhány olyan kijelentést, ami mai szemmel nézve finoman szólva is kacagtató.

2014.09.28 11:00ma.hu

A történelem során sokan próbálták kitalálni, mit hoz a jövő. De voltak olyanok is, akik egyes ötleteket nevetségesnek, elképzelhetetlennek vagy egyszerűen túl elrugaszkodottnak találtak. Pedig nem volt igazuk.

1.

"Sohasem építenek majd ennél nagyobb repülőgépet" - mondta a Boeing egyik mérnöke a kétmotoros, 10 személyt befogadni képes 247-es első repülőútja után.

Valószínűleg a légifolyosó is haszontalan ötlet.

2.

"A televízió halálra van ítélve. Csak egy pillanatnyi érdekesség" - mondta Mary Somerville, a rádiós oktatóműsorok úttörője 1948-ban

Nem olvasta a Barátok közt forgatókönyvét?

3.

"Az, hogy ezek a fémszekerek valaha is leváltják a lovasságot, egészen abszurd. Mondhatnám, árulással ér fel" - jelentette ki Haig tábornagy szárnysegédje egy 1916-os tankbemutató alkalmával.

Főleg a németek nem tudják majd rendesen használni...

4.

"A levegőnél nehezebb gépekkel történő repülés nem praktikus, jelentéktelen, sőt valószínűleg teljesen lehetetlen" - állította Simon Newcomb.

Vajon rokona volt a Boeing alkalmazottjának?

5.

"Gyakorlatilag semmi esély arra, hogy a kommunikációs műholdak jobb telefonos, televíziós, rádió vagy távirati szolgáltatást fognak majd biztosítani az Egyesült Államokon belül" - mondta T. Craven, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság elnöke, 1961-ben.

Valaki olvassa ezt a cikket okostelefonról?

6.

"Egy rakéta sosem lesz képes elhagyni a Föld légterét" - írta a New York Times, 1936-ban.

Főleg mivel a Föld lapos...

7.

"Egy vezeték nélküli zenedoboznak nincs kereskedelmi értéke. Mégis, ki akarna fizetni egy olyan üzenetért, amit senkinek sem küldtek?" - így vélekedtek David Sarnoff, a rádiózás egyik úttörőjének kollégái 1921-ben.

Igen, az emberek ősidők óta tartózkodással kezelik a zenét...

8.

"A ló mindig itt lesz, de az automobil csak egy újdonság, egy hóbort" - ez volt a Michigan Savings Bank elnökének tanácsa Henry Ford ügyvédeinek.

Akkor ugye nem fájt kamatokat fizetni Fordnak?

9.

"Sosem készítünk 32 bites operációs rendszert" - mondta Bill Gates.

És 64 kilobájt is elég lesz mindenkinek!

10.

"Semmi jel nem mutat arra, hogy a nukleáris energia valaha is elérhető lesz. Ez azt jelentené, hogy egy atomot akaratunk szerint hasadásra tudunk bírni" - vélekedett Albert Einstein.

Na, ezért beszéltek magyarul Los Alamosban (Itt tesztelték az atombombát).

11.

"10 éven belül a nukleáris meghajtású porszívók mindennaposak lesznek" - mondta Alex Lewyt, a Lewyt porszívógyár elnöke 1955-ben.

Végül is, addig jó ötlet, amíg nem fújja a levegőt...

12.

"A röntgen valószínűleg egy hoaxnak bizonyul majd" - állította Lord Kelvin, a Királyi Természettudományos Társaság elnöke 1883-ban.

Mert hát ki kíváncsi arra, mi van belül?

13.

"Nem látok rá okot, hogy bárki akarna otthonában számítógépet tartani"- jelentette ki Ken Olson, a Digital Equipment vállalat alapító-elnöke.

Igen, ezért is írtuk ezt a cikket írógépen...

14.

"Drága uram, mégis miképpen lenne képes egy hajó a széllel és a hullámokkal szemben haladni, csak azért, mert tábortüzet gyújt a fedélzet alatt? Ne haragudjon, de nincs időm ilyen badarságokat hallgatni" - mondta Bonaparte Napóleon.

Bezzeg Trafalgarnál azért jól jött volna valami ilyesmi...

15.

"A gyors vonatozás nem lehetséges, mert az utasok - mivel nem tudnak lélegezni - egyszerűen megfulladnak majd" - vélte Dr. Dionysys Larder (1793-1859).

Na jó, a teljes jövőt nem látta, de a magyar vasútét igen...

16.

"Ez a 'telefon' túl sok hibával bír ahhoz, hogy komolyan vegyük, mint a kommunikáció egyik lehetséges formáját. A készülék számunkra értéktelen" - ez volt a Western Union egyik alkalmazottjának szakvéleménye 1878-ból (vagy 1876-ból).

A hónap dolgozója...

17.

"Mikor a Párizsi Világkiállítás (1878) bezárja kapuit, az elektromos világításnak is vége lesz és soha többé nem hallunk majd róla" - jelentette ki Erasmus Wilson, az Oxford Egyetem tanára.

Járassuk gyerekünket inkább Cambridge-be...

18.

"A maghasadásból származó energia nagyon gyenge fajta. Aki azt reméli, hogy ebből valódi energiaforrás lesz, képzelődik" - szögezte le Ernest Rutherford.

Paks II legfőbb ellenzője...

19.

"Be kell vallanom, hogy minden képzelőerőm ellenére sem látom azt, hogy egy tengeralattjáró másra is jó lenne, minthogy megfojtsa utasait és a tengeren hánykolódjon" - mondta HG Wells (a Világok harcát jegyző) angol író 1901-ben.

Hallgassuk meg együtt a Vadászat a Vörös Októberre betétdalát!

20.

"Lehet, hogy az amerikaiaknak szüksége van telefonra, de nekünk nincs. Nekünk elég futárfiúnk van" - közölte Sir William Preece.

Na igen, lusták azok ott a gyarmaton...

21.

"A televízió nem lesz képes hat hónapnál tovább megmaradni egy piacon sem. Az emberek idővel megunják, hogy egy farostból készült dobozt bámuljanak minden este" - jósolta Darryl Zanuck.

Valóban, sőt távirányítóra sincs semmi szükség...

22.

"A váltakozó árammal vacakolni csak időpocsékolás. Soha senki sem használja majd" - jelentette ki Thomas Edison.

Igen, minden jel azt mutatja, hogy Teslának nem volt igaza...

23.

"A mozi alig több mint egyszerű hóbort. Konzervált dráma. A közönség húst és vért akar látni a színpadon" - mondta Charlie Chaplin.

Ez még a Diktátor előtt vagy után volt?

24.

"Soha egyetlen ellenséges bombázó sem lesz képes berepülni a birodalom fölé" - kiabálta el magát Hermann Göring.

Ja, persze, és karácsonyra térdre is kényszerítették a szovjeteket...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.