Szerencsére a duckface elmaradt

Szelfiző űrszonda és egy üstökös

Önmagát is lefotózta a Csurjumov-Geraszimenko üstököst alig 50 kilométerre megközelítő űrszonda. Ez lehet az utolsó kép a Rosettáról...

2014.09.15 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: ESA

Az Európai Űrügynökség, az ESA közzétette azt a fotót, amit a Rosetta készített nemrég magáról. Az űrszonda gyakorlatilag elérte célját, a Csurjumov-Geraszimenko üstököst, amin a napokban leszállási pontokat kerestek az európai csillagászok. Könnyen lehet, hogy a fenti az utolsó közvetlen képünk mind a szondáról, mind az égitestről, mert ha balul sül el a landolás, akkor azt a Rosetta nem éli túl.

Pesszimizmus helyett elemezzük kicsit, mi is látszik a képen! A háttérben felismerhető az üstökös, előtérben pedig a Nap által megvilágított űrszonda látható. Védőburkolata mellett leginkább a közel 14 méteres, napelemekből álló szárny hívja fel magára a figyelmet.

Amit az üstökösről tudni érdemes (forrás: Wikipedia)
Keringési ideje 6,5 év, központi magjának átmérője nagyjából 4 km, excentricitása 0,6, inklinációja 7,1°. 1840 előtt teljesen megfigyelhetetlen volt nagy perihéliumtávolsága (4 CsE) miatt. Közben a Jupiter gravitációs hatása ezt a távolságot 3 CsE-re csökkentette. 1959-ben egy újabb Jupiter-megközelítés a perihéliumot 1,28 CsE-re állította. A Csurjumov-Geraszimenko azóta ezen a pályán kering.

Maga az égitest nem egyetlen üstökös, hanem "bináris érintkező", egymásba kapcsolódott két objektum. Hőmérséklete miatt bizonyos, hogy nem csak jég, hanem porral borított területei is vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.