Akár két fok enyhülést is hozhat

Enyhítheti a nyári hőhullámokat a közvetlen vetés

A nagy nyári hőség napjaiban akár két fok enyhülést is hozhat, a megmunkálatlan tarló ugyanis világosabb, így több sugárzást ver vissza, mint a gondosan kultivált talaj.

2014.06.23 20:49MTI

Enyhítheti a nyári hőhullámokat a növénytermesztés egy módja, az úgynevezett közvetlen vetés, amikor aratás után nem munkálják meg a talajt, hanem a földben hagyják a növényi maradványokat - állapították meg svájci és francia tudósok.

Ez a nagy nyári hőség napjaiban akár két fok enyhülést is hozhat, a megmunkálatlan tarló ugyanis világosabb, így több sugárzást ver vissza, mint a gondosan kultivált talaj.

A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) Edouard Davin vezette kutatócsoportja modellkísérletekkel kimutatta, hogy a megmunkálatlan talajról körülbelül 50 százalékkal nagyobb a visszaverődés - olvasható az ETH hétfői közleményében.

Amikor a tudósok olyan szélsőséges hőmérsékletnél is megvizsgálták a jelenséget, mint amilyenek 2003 nyarának legforróbb napjaiban fordultak elő, azt találták, hogy a megmunkálatlan tarló akár két fokkal is csökkentheti a helyi hőmérsékletet. Közvetlen vetéskor olyan földbe hintik a vetőmagot, amelyen aratás után ott maradtak a növények maradványai.

Ez a művelési mód igen elterjedt Észak- és Dél-Amerikában. Európában a hagyományos földművelés az uralkodó: a talajt vetés előtt előkészítik, feltörik, javítják. A kutatók a dél-francia Avignon városa mellett tesztelték a talaj hűtő hatását.

Minél nagyobb a forróság, annál erősebb az úgynevezett albedo-hatás, vagyis a talaj fényvisszaverési képessége, tehát annál erősebb a hűtés. Ez azonban rövid ideig és csak lokálisan működik - magyarázta Davin. Olyan térségekben érvényesül leginkább a hűtőhatás, ahol a nyár nagyon meleg, például a Földközi-tenger partjainál, mivel ott különösen sok a napsugárzás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.