"Szőrös tolvajok"

Tolvaj csimpánzok károsítják az afrikai földművesek egészségét

A farmerek csökkentették a kukorica, a bab és más alapélelmiszerek termelését, ezeket ugyanis nagyon szeretik a csimpánzok. Ezáltal azonban családjaik táplálkozása is veszít sokszínűségéből.

2014.06.19 05:30MTI
Forrás: Wikipedia

Tolvaj csimpánzok miatt romlik az Afrika dzsungeleinek szélén élő földművesek táplálkozási nívója és egészsége - a dublini Trinity College geográfusai jutottak erre a következtetésre vizsgálataik során.

A farmerek folyamatosan áttérnek a majmok számára kevésbé vonzó növények termesztésére, emellett pedig éjszakáikat földjeik őrzésével töltik, hogy megakadályozzák a termés megtizedelését. Ezzel azonban fokozottabban ki vannak téve a malária és a talajlakó kórokozók révén az elefántkór kockázatának - írja Shane McGuinness szakértő és csapata a Human Dimensions of Wildlife című szaklapban.

Százezernyi földműves életét befolyásolják a "szőrös tolvajok". A farmerek csökkentették a kukorica, a bab és más alapélelmiszerek termelését, ezeket ugyanis nagyon szeretik a csimpánzok. Ezáltal azonban családjaik táplálkozása is veszít sokszínűségéből.

A Ruanda nyugati részén, a Gisvati természetvédelmi terület környékén végzett kutatás a megváltozott termelési gyakorlatnak a helyi közösségekre kifejtett negatív következményeivel foglalkozott.

A tanulmányt helyi természetvédők és az erdőterület védelmével megbízott iowai Great Ape Trust nevű szervezet aktivistái készítették. Eddig összesen 19 csimpánzt azonosítottak a területen, de valószínűleg többen is vannak.

A csimpánzok egyrészt erősen védett állatok, másrészt a turisták területre csábításában is nagy szerepet játszanak. A termények ellopása ellen tett intézkedéseknek ezért egyrészt az állatok életterét, másrészt a helyi lakosság életfeltételeit is védeniük kell.

A tanulmány McGuinness szerint fontos lépés a közösségi alapú természetvédelem felé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.