Rangos kitüntetés

A Fulbright-ösztöndíjprogram Asztúria Hercege Díjat kap

A díjat odaítélő zsűri szerint az ösztöndíjprogram nagyban elősegíti a nemzetközi tapasztalatcserét az oktatás és a kultúra területén, és ezáltal hozzájárul az ellentétek csökkentéséhez a világban.

2014.06.12 21:59MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Vlado

A világ egyik legrangosabb ösztöndíja, a Fulbright-program kapja idén az Asztúria Hercege Díjat nemzetközi együttműködés kategóriában - jelentette be a spanyol Nobel-díjként is emlegetett kitüntetést gondozó alapítvány csütörtökön Oviedóban. A díjat odaítélő zsűri szerint az ösztöndíjprogram nagyban elősegíti a nemzetközi tapasztalatcserét az oktatás és a kultúra területén, és ezáltal hozzájárul az ellentétek csökkentéséhez a világban. Az ösztöndíjat 1946-ban alapította James William Fulbright amerikai szenátor.

A programban ma már több mint nyolcezren vesznek részt 150 országból. A Fulbright-ösztöndíjasok száma az 1946 óta eltelt években meghaladta a 300 ezret, közülük 44-en lettek Nobel-díjasok, öten pedig Asztúria Hercege Díjat kaptak. A díjat nemzetközi együttműködés kategóriában az elmúlt években olyan személyek és intézmények kapták meg, mint a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom (2012), Bill Drayton amerikai közösségi vállalkozó, az Ashoka alapítója és elnöke (2011), a nemzetközi transzplantációs társaság, a The Transplantation Society és a spanyol transzplantáltak szervezete megosztva (2010) vagy épp az Egészségügyi Világszervezet, a WHO (2009).

Tavaly a Max Planck-kutatóintézetek hálózata érdemelte ki. Az Asztúria Hercege Díjat és a vele járó 50 ezer eurót hagyományosan ősszel adják át az észak-spanyolországi Oviedóban. Az elismerést nyolc kategóriában osztják ki, idén már 34. alkalommal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.