A szennyvízbe nem szükséges oxigént juttatni

Biogáz szennyvízből - akár 30 százalékos gázmegtakarítás

Azokban az üzemekben, ahol a termelés során magas szerves anyag tartalmú, biológiailag bontható szennyvíz keletkezik, a földgázfogyasztás akár 30 százaléka is kiváltható biogáz alkalmazásával - mondta Deli András, az UTB Envirotec . az MTI-nek.

2008.08.18 10:36MTI

A szakember kifejtette: a technológia lényege, hogy a szennyvíz szervesanyag-tartalmát a mikroorganizmusok levegőtől elzárt (anaerob) közegben lebontják, miközben biogáz keletkezik. A technológia a kukorica és zöldborsó feldolgozása során keletkező szennyvíz esetében alkalmazható, de a sörgyártás technológiai szennyvizeire is ez az optimális megoldás - tette hozzá. 

A folyamat már abban az esetben is alkalmazható, ha a szennyvíz a háztartási szennyvízhez képest 3-szor több szerves anyagot tartalmaz. A technológia további előnye, hogy - anaerob jellege folytán - a szennyvízbe nem szükséges oxigént juttatni, így a levegő befúvásához szükséges energia megtakarítható. Deli András ugyanakkor hozzátette: amíg az anaerob lebontásnál a szerves anyagok 80-85 százaléka bomlik le, az oxigén jelenlétében végbemenő folyamat esetében ez az arány 95-98 százalék is lehet. 

A folyamatban lévő beruházások költségeivel kapcsolatban Deli András elmondta, hogy az anaerob lebontást végző berendezések telepítése az üzem méretétől függően több 100 millió forintba is kerülhet. Az UTB Envirotec Kft. fővállalkozásában már megvalósult egy söripari és egy konzervipari beruházás, egy harmadik konzervgyár szennyvíztisztítója befejezés előtt áll.
 
Ezeken kívül egy további, csemege kukorica feldolgozó cég egyik gyárában idén ősszel, a másik gyárában jövőre kezdik építeni a tisztítókat, a mérnökiroda közreműködésével. Az elmúlt négy évben az UTB Envirotec Kft. mérnökiroda alatt árbevételét több mint háromszorosára, munkatársai létszámát több mint kétszeresére növelte. Jelenleg 40 főt foglalkoztat, tavalyi árbevétele pedig meghaladta a 900 millió forintot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.