Legendás "jármű"

Haiti nemzeti kincsnek tekinti Kolumbusz hajóját

Kolumbusz Kristóf Santa María nevű zászlóshajója Haiti számára nemzeti kincs és az ország mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a vélhetően a legendás jármű roncsait rejtő helyet.

2014.05.16 18:23MTI
freedigitalphotos.net/dan

Barry Clifford amerikai régész a héten jelentette be, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a több mint öt évszázaddal ezelőtt elsüllyedt híres hajó maradványai Haiti északi partjainál, a tenger mélyén találhatók.

A szakember csapata egy évtizeddel ezelőtt találta meg a roncsot és le is fényképezte, ám akkor még nem tudta azonosítani.

A 2003-ban készített víz alatti felvételek újraelemzése és a közelmúltban végzett felderítő merülések során gyűjtött adatok alapján azonban Clifford arra jutott, hogy a Santa María roncsait találhatták meg.

"Ha megerősítést nyer ez a felfedezés, annak óriási jelentősége lesz nemcsak Haiti, hanem az egész világ számára" - írta a Twitteren Laurent Lamothe haiti kormányfő. Lamothe azt is közölte, hogy személyesen beszélt Clifforddal, aki biztosította őt arról, hogy "ez a lelet a haiti népé".

A régész a hét elején arról beszélt, hogy a feltárás megkezdése attól függ, mikor kapnak engedélyt a haiti kormánytól.

A haiti kormányfő az engedélyről nem szólt, ám hangoztatta, hogy a közös munka során ügyelni kell majd arra, hogy a roncsok vélt helyét megfelelően kezeljék és ezáltal biztosítva legyen a régészeti feltárások védelme. Lamothe közleményében egyúttal hangsúlyozta: ez a "nagy esemény" a világ figyelmét Haitira irányítja.

A közép-amerikai ország számára rendkívül fontos cél a turisztikai ágazat újbóli beindítása. A Santa Maríát a 15. század második felében építették Spanyolország északi részén.

Kolumbusz 1492-ben bérelte ki a hajót és indult útnak vele Dél-Spanyolországból, hogy új nyugati útvonalat keressen Ázsiába. Harminchét nappal később elérte a Bahama-szigeteket, ám tíz héttel később a Santa María - Kolumbusszal a fedélzetén - zátonyra futott Haiti északi partjainál és a legénység elhagyta a hajót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.