Három nap alatt hárman is

Rénszarvasok születtek Nyíregyházán

Rénszarvasok születtek a Nyíregyházi Állatparkban, ahol három nap alatt három borjú látta meg a napvilágot.

2014.05.13 02:30MTI
freedigitalphotos.net/dan

Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény sajtóreferense elmondta, hogy a kis rénszarvasok születése problémamentes volt, a borjak makkegészségesek, néhány perccel a világrajöttük után már követték anyjukat mindenhová.

A sajtóreferens megjegyezte: ahhoz, hogy a kis jövevények nyugodt körülmények között fejlődhessenek, külön "baba-mama" kifutót kerítettek el számukra, de amint felerősödnek, csatlakoznak majd az eddig hét egyedet számláló nyírségi rénszarvascsapathoz.

A borjak öt-hat hónapig szopnak majd, de két-három hetes korukban már kóstolgatni kezdik a faleveleket. Révészné Petró Zsuzsa kitért arra, hogy a rénszarvasok születése a természetben is ebben az időszakban történik.

A késő tavasszal világra jövő utódok őszre ugyanis már elég erősek lesznek ahhoz, hogy csatlakozzanak az évszakban nagy vándorlásokba kezdő csordákhoz.

A kicsik fején egyéves korukban kezd nőni az agancs, és ennél a fajnál - a szarvasfélék közül egyedüliként - mindkét nem viseli azt. A rénszarvas (Rangifer tarandus) az északi-sarkvidéken élő népek számára a legfontosabb állat. Több mint háromezer éve szelídítették meg, teherhordásra is alkalmas, tejét, húsát és agancsát is hasznosítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.