60 ezer dollárért lehet lecsapni rá

Elárverezik a Holdat is megjárt mikrofilmbibliák egyikét

Elárverezik az Egyesült Államokban a Holdat megjárt mikrofilmbibliák egyikét, egy négyszer négy centiméteres példányt, amely a becslések szerint több mint 60 ezer dollárért (13 millió forintért) találhat gazdára május 14-én a Heritage Auctions dallasi licitjén.

2014.05.08 11:33MTI
freedigitalphotos.net/Exsodus

Az aranykötésű kiadvány tartalmazza a Biblia Jakab király-féle angol nyelvű változatának mind az 1245 oldalát és 773 746 szavát. A szent könyv különleges kiadását az Apollo-14 misszió vitte magával 1971-ben. Az égitesten az Antares holdjáróban járt 1971-ben.

Az árverésre váró darab egyike annak az ismert tizenkét teljes példánynak, amelyhez jár egy Ed Mitchell asztronauta által 2000-ben aláírt hitelesítő tanúsítvány.

Az ötlet, hogy a Biblia eljusson a Holdra, az Apollo-1 küldetés három tagjának halála után született. A három űrhajós 1967. január 27-én a kilövéskor keletkezett tűzben lelte halálát.

A szerencsétlenség előtt egyikük, Edward White II. egy újságírónak azt mondta, reméli, hogy egy napon majd magával viheti a Bibliát a Holdra. A személyes tárgyakra vonatkozó súlykorlátozások miatt olyan kötetre volt szükség, amely elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy magukkal vigyék az asztronauták, emellett megfelel az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Apollo-űrhajóra vonatkozó előírásainak a szállításról.

Végül a mikrofilm-technológia lehetővé tette ennek megvalósulását. Az Apollo-12 holdmoduljának pilótája, Alan Bean beleegyezett, hogy magával visz egy mikrofilmbibliát, egy hiba miatt azonban a könyv a parancsnoki modulban maradt, így csak keringett az égitest körül, de nem járt rajta.

Az 1967-es tragédiát követően alakult Apollo Imaliga (Apollo Prayer League) ezek után számos példányt vásárolt a mikrofilmbibliából, ezek közül 512-őt becsomagoltak az Apollo-13 küldetésre. Az elhíresült misszió során bekövetkezett fedélzeti robbanás miatt a szentírás akkor sem jutott el a Holdra, csak megkerülte azt.

A sikert végül az Apollo-14 hozta meg. Az imaligát vezető, akkor már nyugalmazott John Maxwell Stout lelkész, a NASA tudósa nem bízta a véletlenre a sikert, 200 mikrofilmbiblia a parancsnoki modulban, 100 pedig a holdjáróban utazott.

Utóbbi pilótája, Ed Mitchell 1971. február 5-én szállt le az Antaresszel a Holdon, és ezzel a szentírás eljutott a Föld égi kísérőjének felszínére. A mikrofilmbibliákat a visszatérés után sorszámozták, támogatóknak vagy az imaliga tagjainak ajándékozták, sokat közülük "lapokra" szedtek, hogy mindenkinek jusson belőle.

Mitchell és Stout 2000-ben adott ki tanúsítványt az apostolokként emlegetett 12 teljes példányhoz, amelyek közül most a 14-10-es sorszámú darab kerül kalapács alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.