Drámaian emelkedhet a világtengerek szintje

Végzetes jégolvadás következhet be az Antarktisz keleti részén

Az Antarktisz keleti részén bekövetkezhet egy végzetes jégolvadás, amely néhány évezred alatt drámaian, több méterrel megemelheti a világtengerek szintjét.

2014.05.05 18:25MTI
freedigitalphotos.net/Liz Noffsinger

A klímaváltozás következményeként elolvadhat egy "jégdugó", aminek hatására az Ausztráliától délre lévő Wilkes-föld egyik hatalmas jégtömege az óceánba kerülhet, ez pedig drámaian megnövelheti a tengerszintet - írják a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) kutatói a Nature Climate Change című szaklap legújabb kiadásában.

Az Antarktisz keleti részén lévő, több mint ezer kilométeren húzódó Wilkes-medencében annyi jég van, hogy annak elolvadása néhány ezer éven belül három-négy méterrel is megemelheti a tengerszintet.

"Eddig csak az Antarktisz nyugati része számított instabilnak, de most már tudjuk, hogy a tízszer nagyobb keleti rész valószínűleg szintén veszélyben van" - magyarázta a kutatásban résztvevő Anders Levermann, a PIK szakértője. A kutatók szimulációi szerint a viszonylag kis jégdugó elolvadása megállíthatatlan folyamatot indítana el.

Ez a jégdugó képez akadályt a hatalmas völgyben fekvő jégtakaró és a tenger között. Még ha ezután a klímaváltozást sikerülne is megállítani, az óriási jégmező apránként a tengerbe csúszna és felolvadna. Ez itt az alapvető probléma - fogalmazott Matthias Mendel, a PIK munkatársa.

A Wilkes-földi jégmedence kiürülése és a jég elolvadása által kiváltott vízszintemelkedés a tudósok szerint megváltoztatná bolygónk arculatát. Nagy valószínűséggel az elöntés veszélye fenyegetné az olyan tengerparti nagyvárosokat, mint New York, Tokió, Mumbai vagy Dublin.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.