A perui esőerdőben a legrosszabb a helyzet

Olajfúrások veszélyeztetik az Amazonast

Talán az eddigi legnagyobb veszélyt jelenti az amazonasi esőerdőre a térségben engedélyezett 180 kőolajfeltárás, fenyegetve a világ legnagyobb fennmaradt tropikus esőerdejének állat-és növényvilágát mintegy 688 ezer négyzetkilométernyi területen - állapították meg amerikai kutatók.

2008.08.14 18:57MTI

Az érintett térség Brazílián, Perun, Bolívián, Kolumbián és az Ecuadoron keresztül húzódik. A Duke Egyetem kutatói a Save America's Forests és a Land is Life amerikai természetvédő szervezetek szakembereivel közösen készítették tanulmányukat, amelyet a Public Library of Science tudományos honlapon tettek közzé. 

A szakemberek szerint ezek az olajkitermelő térségek azokon a területeken terülnek el, ahol az esőerdő leginkább érintetlen részei vannak, hatalmas, változatos állatvilággal. Különösen a kétéltűek miatt aggódnak, mivel ezek az élőlények világszerte a leginkább veszélyeztetett állatfajták. Úgy vélik, a perui esőerdőben a legrosszabb a helyzet, ahol 64 térségben engedélyezték az olaj- és gázkitermelést, ez a terület lefedi az ország esőerdőjének 72 százalékát. 

A brazil kormány a közelmúltban adott 25 olajfeltárási engedélyt az Amazonas nyugati, távoli területein, ahol a szakemberek szerint eddig fel nem fedezett bennszülöttek is élnek. Ezzel megsértik az indiánok jogait, mivel a természeti erőforrások kiaknázása a bennszülöttek engedélye nélkül nem lehetséges - mutatnak rá a kutatók. Az amazonasi esőerdő 4,1 millió négyzetkilométernyi területen, Dél-Amerika 40 százalékán terül el. Az erdő 20 százalékát már letarolták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.