Kereken 2100 védett galléros túzokot ejtett el

Tömegmészárlás a védett madarak között

Mi mindent megengedhet magának az ember, ha hercegi ranggal bír...

2014.04.24 05:30MTI
Forrás: Wikipedia

2100 védett galléros túzokot ejtett el Pakisztánban a szaúd-arábiai királyi család egy tagja és kísérete egy háromhetes szafarin, ráadásul javarészt természetvédelmi területen - közölte szerdán a Dawn című pakisztáni lap.

Fahd bin Szultan bin Abdulaziz asz-Szaúd herceg egymaga 1977 példányt ejtett el a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szereplő, "sebezhető" természetvédelmi státuszú madárfajból, kíséretének tagjai pedig további 123 túzokot lőttek le Beludzsisztán tartományban.

A hubára néven is ismert galléros túzok hivatalosan védett faj Pakisztánban, a helyi hatóságok azonban időnként személyre szóló speciális kilövési engedélyt adnak királyi méltóságoknak a Perzsa (Arab)-öböl menti országokból, ahol a madár húsa afrodiziákumnak számít.

Az ilyen engedélyek alapján azonban legfeljebb 10 napig lehetne vadászni pontosan körülhatárolt területen, és legfeljebb 100 túzokot lehetne elejteni.

A lap birtokába jutott részletes kimutatás szerint a szaúdi királyi sarj nemcsak sokszorosan túllépte az engedélyezett kvótát, hanem túlnyomórészt természetvédelmi területen vadászott.

A galléros túzok főleg Közép-Ázsiában honos, és Pakisztánban telel át. A világon élő példányok számát 110 ezerre becsülik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.