A jelenség 21 óra 35 perctől lesz észlelhető

Részleges holdfogyatkozás lesz szombaton

Részleges holdfogyatkozás lesz észlelhető augusztus 16-án este a világ nagy részén, így Magyarországon is, amikor a Nap és a Hold között elhaladó Föld árnyékot vet a Holdra - közölte kedden egy párizsi csillagászati megfigyelő állomás, az IMCCE.

2008.08.12 18:50MTI

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesült Főtitkára az MTI kérdésére elmondta, hogy a jelenség 21 óra 35 perctől lesz észlelhető és augusztus 17-én 0 óra 44 perckor ér véget. A holdfogyatkozás csúcspontján, közép-európai idő szerint 23 óra 10 perckor Földünk árnyéka a Hold felszínének 81 százalékát "tünteti el" a telihold idején. A szakember megjegyezte, hogy a Föld árnyékának formájából már egyes ókori görög tudósok is arra következtettek, hogy égitestünk gömb alakú, ám ez a felismerés akkor még nem tört utat magának. 

A párizsi csillagvizsgáló közlése szerint a jelenség Afrika, Nyugat-és Kelet-Európa, Közép-Ázsia, India és a Közel-Kelet legnagyobb részén látható lesz szombaton este. Tiszta ég esetén a holdfogyatkozás szabad szemmel is észlelhető és - ellentétben a napfogyatkozással - nincs szükség semmiféle óvintézkedésre, védőlencsére megfigyeléséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.