Azt hittük, végük

Több mint hétezer példány él a kihaltnak vélt lazacfajból

Több mint hétezer példány él szakértők szerint az 1940-es évektől kihaltnak vélt, 2010-ben azonban újra felfedezett lazacfajból Japánban.

2014.03.26 02:30MTI
freedigitalphotos.net

A japánul kuminaszunak nevezett halra a Szaiko-tóban bukkantak a Tokiótól nyugatra fekvő Jamanasi prefektúrában bő három éve. A faj korábban csak a Japán északkeleti részén található Akita prefektúra Tazava nevű tavában volt honos, és úgy vélték, 1940 körül kihalt.

Vesztét egy ipari beruházás okozta: savasabbá vált a víz az élőhelyén. Mint utóbb ismertté vált, mielőtt még minden lazac eltűnt volna, 100 ezer ikrát egy másik, védett tóba telepítettek át.

A Kiotói Egyetem egyik professzora 2010 decemberében a Tazava-tótól ötszáz kilométerrel délre található Szaiko-tóban talált a kipusztultnak vélt faj egyedeire, amelyekről egy frissen ismertetett becslés megállapította, hogy hozzávetőleg 7500-an vannak.

Nehezebb feladat megállapítani az állomány növekedését vagy csökkenését, ami alapján a halászatukra vonatkozó intézkedéseket tudnának hozni a faj újbóli eltűnésének megakadályozására.

A tó, amelyben a kuminaszu él, egy másik lazacfajnak, a himemaszunak is az otthona. A két faj kísértetiesen hasonlít egymásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.