Hallatják a hangjukat

A tojó is dalolhat

Nemcsak a hím énekesmadarak dalolnak, hanem a tojók körében is széles körben elterjedt az éneklés egy új kutatás szerint, amelynek eredménye megdönti a korábbi elméleteket.

2014.03.09 05:30MTI
Fotó: freedigitalphotos.net

Eddig ugyanis azt feltételezték, hogy az éneklés képessége a hímeknél fejlődött ki azért, hogy annak segítségével találják meg párjukat, és távol tartsák maguktól a konkurenciát - írták amerikai biológusok a Nature Communications című online szaklapban megjelent tanulmányukban.

Karan Odom és a baltimore-i Maryland Egyetemen dolgozó munkatársai több mint ezer madárfaj tojójának énekére vonatkozó utalásokat kerestek a szakirodalomban. Megvizsgáltak 44 énekesmadár-családot, és 34 család 323 fajánál bukkantak értékelhető adatra. Ezek szerint a kutatók 229 fajnál, a vizsgált fajok 71 százalékánál leírták, hogy a tojók is rendszeresen énekelnek, azaz nem kivételes jelenség a tojók éneke.

A tudósok elkészítették az éneklő tojók génállományán alapuló családfát is, amelyből különböző statisztikai módszerek révén kiderült, hogy igen régről ered a tojók ezen jellemzője. Énekük nem újkeletű dolog, már a mai énekesmadár-családok őseinek tojói is hallatták hangjukat.

Az ornitológusok szerint világszerte több mint tízezer madárfaj létezik, köztük több ezer az énekesmadár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.