Kifizetődőbb, környezetbarátabb

Olajpogácsát a teheneknek!

Kalóriadús táplálék teheti környezetbarátabbá az állattenyésztést egy nemzetközi kutatás szerint.

2014.02.25 09:51MTI
Fotó: freedigitalphotos.net

Ha a szarvasmarhák, juhok és más állatok nemcsak füvet, hanem más kalóriadús élemet is kapnának, tenyésztésük környezetbarátabb lenne, és a gazdáknak is nagyobb jövedelmet hozhatna - állapították meg a laxenburgi Alkalmazott Rendszeranalízisek Nemzetközi Intézetének (IIASA) kutatói az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

Az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának 12 százaléka az állattenyésztés számlájára írható. Ez mindenekelőtt a nagy erdőterületek legelőkké alakításából, illetve az állatok által kibocsátott metángázból ered.

Ez az emisszió 2030-ig körülbelül egynegyedével lenne csökkenthető, ha az állattok a puszta fűfélék legelése helyett olyan kalóriadús takarmányokra állnának át, mint a gabonaőrlemények, a korpa, az olajpogácsa, a silókukorica - állapította meg a Petr Havlik vezette kutatócsoport. Ma a világ összes kérődzőjének még 21 százalékát tartják kizárólag a legelő füvén - magyarázta Havlik.

A tehenek, a juhok és a kecskék gyorsabban nőnek, több tejet termelnek, ha takarmányuk több energiát tartalmazna. Kisebb területen lehetne így több állatot tartani, a tej literére, a hús kilójára eső üvegházhatású gázok kibocsátása pedig csökkenne - tette hozzá. Az állattartás kifizetődőbbé, az ellátás biztosabbá válna a kutatók szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.