Seattle

Van, ahol nem bomba kerül elő egy építkezésen - hanem jégkorszaki mamutagyar, videóval

A lelet korát tízezer évesre becsülik, az állat a mai elefántok régen kihalt rokonai közé tartozik. Az agyar akár két méternél is hosszabb lehet, pontos mérete akkor derül ki, ha a múzeum szakemberei teljesen kiemelik a talajból.

2014.02.14 11:48MTI
Forrás: youtube.com

Jégkorszaki mamutagyar került elő egy seattle-i építkezésen. A ritka leletet a telek tulajdonosai a Washington Egyetem múzeumának adományozzák.

A lelet korát tízezer évesre becsülik, az állat az amerikai mamutok (Mammuthus columbi), a mai elefántok régen kihalt rokonai közé tartozik. Az agyar akár két méternél is hosszabb lehet, pontos mérete akkor derül ki, ha a múzeum szakemberei teljesen kiemelik a talajból.

A gigászi testű emlősök Eurázsia és Észak-Amerika síkságait népesíttették be a pleisztocén földtörténeti korban, mégis ritka, hogy agyar vagy más mamutcsont előbukkanjon a földből, a munkagépek ugyanis szétroncsolják azokat, mielőtt észrevenné bárki is, hogy ott voltak - magyarázta Jack Horner, a Montanai Egyetem paleontológusa.

A pleisztocén kori emberi leletek gyakoribbak Washington államban, mint az állatiak: a mamut agyarának vagy egyéb csontjainak fennmaradása a körülményeken, a felszín alatti vízrétegeken, a talaj savasságán, a lelet elhelyezkedésének mélységén múlik - hangsúlyozta Horner.

A fogak és agyarak gyakran jobban konzerválódnak, mint más csontok, a kutatók a biológia szikláinak tartják őket - tette hozzá.

A kedden előkerült lelet sorsa pár napig bizonytalan volt, az Egyesült Államok törvényei szerint a telek tulajdonosa dönti el, mi lesz az értékes csont sorsa. Az építkezés gazdája, az AMLI Residential csütörtökön úgy döntött, oktatási célokra a Washingtoni Egyetem Burke Természettudományi és Kulturális Múzeumának adományozza a mamutagyart.

A múzeum vezetője reméli, március 8-án, a dínók napján már a látogatók is megnézhetik a hatalmas csontot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.