Az éhes fókák a csillagokat követik

A tengeri emlősök is képesek a csillagok segítségével tájékozódni

A fókák képesek azonosítani egy csillagot az éjszakai égbolton, és ahhoz viszonyítani útjukat.

2008.08.05 08:33MTI

A német rostocki egyetem kutatója, Guido Dehnhardt és európai csapata egy kísérlet segítségével első ízben bizonyította be, hogy a tengeri emlősök is képesek az emberhez hasonlóan a csillagok segítségével tájékozódni. Eredményeiket az Animal Cognition című szaklapban tették közre. A kísérletben két, fogságban élő hím fóka fölé vetítették egy éjszakai égbolt szimulációját, és hat rejtett infravörös kamerával követték mozgásukat. 

"Először egy lézermutató segítségével ösztönöztük őket, hogy egy világosabb csillag felé ússzanak" - magyarázta a csapat egyik tagja, Bjorn Mauck, a dél-dániai egyetem munkatársa. Amikor már az állatok ráéreztek a csillag követésére, a kutatók elforgatták az égboltot. "Kis gyakorlás után az esetek száz százalékában helyes irányba úsztak a fókák" - tette hozzá. A természetben a fókák táplálékszerző körútjai akár napokig is eltarthatnak, így gyakran találják magukat nyílt vízen, ahonnét nem látják a partot, amely alapján tájékozódhatnának. 

"Lehetséges, hogy a fókák alkonyatkor és pirkadatkor tanulják meg, hogyan helyezkednek el a csillagok a szárazföldhöz képest, amikor mindkettőt látják" - fejtegette Mauck. Sokszor látni, hogy a fókák, oroszlánfókák és bálnák függőlegesen kiemelkednek a vízből, miközben a nyílt vízen úsznak. Ez a viselkedés, hasonlóan ahhoz, ahogy az ember tapossa a vizet, a kutatók szerint az állatok tájékozódását segítheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.