Már semmi nem állíthatja meg az emberiséget?

Aratás volt az űrállomáson

Persze azért traktor nem kellett az első, űrben nőtt növényekhez. Úton a földönkívüli önellátás felé.

2014.02.01 11:25Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Elég sok zöldséget hordtak össze mostanában az űrállomáson

Számos kihívással kell szembenéznie annak a bátor egyénnek, aki elhagyja az anyabolygó oltalmazó-védelmező légkörét. Az extrém alacsony hőmérséklet és a radioaktív sugárzás csak néhány ilyen leküzdésre váró probléma, de legalább ekkora nehézséget jelent a táplálék előállítása. Hosszabb űrutazást nem csak a magas üzemanyagigény jelentette többletteher miatt nem tett meg eddig az emberiség: az űrhajósok étkezéséhez szükséges ennivaló is rengeteg helyet foglal(na) egy űrhajóban.

Persze nem akkor, ha legalább egy részét helyben állítják elő - ez egyébként a holdi, marsi űrbázisok létrehozásának is egyik alapfeltétele. Ezért is kísérleteznek a Nemzetközi Űrállomáson földi, ehető növények termesztésével. Az első próbálkozások sikert hoztak: a Lada nevű "üvegházban" megtermett zöldségek ehetőnek bizonyultak.

És hogy mit termeltek zérógravitációs környezetben az asztronauták? Nos, borsót, leveles zöldségeket és törpebúzát - utóbb mindről megállapították: ehetőek. Emberi fogyasztás előtt ugyanis be kellett vizsgálni a növényeket, hogy azok DNS-e mennyire módosult a szokatlan környezet miatt, jelent-e veszélyt modernkori farmereikre nézve.

Ez itt nem az út vége, hanem csupán a kezdet. Némi javítás után az üvegház magasabb rendű növényzetnek is helyet fog adni a tervek szerint: rizst, paradicsomot és kaliforniai paprikát fognak növeszteni a közeljövőben az űrállomáson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.