A Marson túl, de még a Jupiter előtt

Több édesvíz egy aszteroidán, mint a Földön!

Tudta, hogy naprendszerünkben nem anyabolygónkon van a legtöbb édesvíz?

2014.01.22 22:25Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Fantáziakép a Ceres-ről, amint párolog róla a víz

Elméletileg a Mars és a Jupiter között kellene lennie még egy bolygónak naprendszerünkben, de ehelyett itt egy kiterjedt aszteroidaövet találunk. Noha száz százalékig biztos válasz nincs, valószínűleg egy bolygó maradványai, vagy annak össze nem állt alkotóelemei alkotják ezt a régiót. Természetesen nem homogén a sziklaerdő, a kisebb-nagyobb aszteroidák közül néhány kiemelkedik méretben. Mint például a Ceres, ami ezúttal nem tömege miatt kapott figyelmet, hanem azért, mert azt rebesgetik, több édesvíz található rajta, mint a Földön... Erre a megdöbbentő felfedezésre ráadásul mi, európaiak - egészen pontosan az Európai Űrügynökség, az ESA - bukkant rá. A Herschel küldetés keretében fedezték fel, hogy a Ceres atmoszférával rendelkezik, víz párolog a - minden bizonnyal jéggé fagyott - felszínéről. Ha ezt a jégréteget mind megolvasztanánk, akkor a mintegy 900 kilométeres átmérővel bíró űrbeli objektum valószínűleg több édesvizet tudna adni, mint a Föld. És hogy mikor erősíthetjük meg vagy vethetjük el ezt az elméletet? Nos, erre nem is kell olyan sokat várni, mert a Ceres felé éppen útban van egy NASA jármű. Ez 2015 tavaszán fogja elérni az óriás aszteroidát, ahol is feltérképezi a felszín geológiáját és kémiai összetételét - természetesen nagyfelbontásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.