Ennél biztosan nincsen pontosabb órája önnek sem!

Ötmilliárd év alatt egy másodpercet késik egy új atomóra

Állításuk szerint a világ eddigi legpontosabb óráját készítették el amerikai tudósok: a stronciummal működő atomóra ötmilliárd év alatt mindössze egyetlen másodpercet késik, ezzel kétszer olyan pontos, mint az eddigi rekordtartó.

2014.01.22 20:15MTI

Az alkáliföldfémek közé tartozó stronciummal működő óra az amerikai szabványügyi hivatal (NIST) és a Coloradói Egyetem kutatóinak közös fejlesztése, amelyről a Nature című tudományos folyóirat legfrissebb számában jelent meg tanulmány.

A kísérleti eszköz nemcsak rendkívül pontos, "ütései" rendkívül precízek is: az óra egy-egy "ütése" között átlagosan csak néhány billiárd ezrelék eltérés van a tudósok szerint. (A billiárd a 10 tizenötödik hatványa, milliószor milliárdot jelent.) A stronciummal működő óra az első, amely mindkét szempontot figyelembe véve rekorder lehet.

Az ilyen extrém precíz órák számos gyakorlati területen fontosak, beleértve a telekommunikációt is. A szakemberek pedig ilyen órákkal vizsgálják, hogy idővel változnak-e a természeti állandók vagy a természeti törvények.

Az atomórák esetében eddig a céziummal működők számítottak sztenderdnek. A céziumos óráknál a céziumatomok rezgésszámát veszik alapul egy pontos frekvencia előállítására, a frekvenciát aztán számlálóba vezetik, ez a számláló mutatja a másodpercet és az abból származtatott nagyobb időegységeket.

Az újonnan bemutatott órában azonban a stronciumatomok jóval gyorsabban, másodpercenként 430 billiószor rezegnek, ami pontosabb mérést tesz lehetővé. A szerkezet néhány ezer mélyhűtött, palacsinta alakú optikai rácsokba fogott stronciumatomból áll. A rezgést lézerrel idézik elő.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.