A vörös marsi táj

Egy kis Mars a Földön

Az amerikai űrkutatási hivatal két marsjárója, a már nyugalmazott Spirit és a még mindig szolgálatot teljesítő Opportunity által készített felvételeket nézhetik meg az érdeklődők az amerikai Smithsonian Nemzeti Légi és Űrmúzeumban.

2014.01.08 13:55MTI
Sean O'Keefe, a NASA vezetője az Opportunity előtt álló feladatokról beszél 2004. január 24-én, egy nappal az űrjármű tervezett landolása előtt

A Mars Exploration Rover program keretében a NASA két űrszondát küldött 2003-ban a Mars felszínére. A nagyteljesítményű roverek, a Spirit és az Opportunity, 2004 januárjában landoltak a bolygó két átellenes oldalán és mindkét űrszondának az volt a feladata, hogy bizonyítékokat keressen a víz múltbéli létezésére a Marson.

Az eredetileg 90 naposra tervezett missziót az ügynökség többször meghosszabbította. A Spirit küldetése 2011 májusában ért véget, amikor a NASA felhagyott a próbálkozással, hogy kapcsolatba lépjen a homok fogságába esett marsjáróval. Az Opportunity azonban máig rendületlenül folytatja útját.

Küldetésük során a két űrszonda több százezer képet készített a vörös bolygó felszínéről. Az űrkutatás szerelmesei most a legjobb képek közül több mint ötvenet vehetnek szemügyre a Smithsonian Nemzeti Légi és Űrmúzeum csütörtökön megnyíló új, a marsjárók művészetének szentelt első tárlatán, amely a misszió tizedik évfordulójának állít emléket.

A küldetést vezető kutatók által összeállított Spirit and Opportunity: 10 Years Roving Across Mars (Spirit és Opportunity: tíz évnyi barangolás a Marson) című tárlaton kráterek, dombok, dűnék, porfelhők, meteoritok, kőképződmények és a marsi napnyugta hatalmas fotográfiáit vehetik szemügyre a látogatók.

A kiállítást szervező John Grant, a múzeum bolygógeológusa és a misszió egyik tagja szerint a marsjárók küldetéséből adódóan a tárlaton a tudomány is kiemelt szerepet kap. Mindkét űrszonda fontos felfedezéseket tett, többek közt azt, hogy a Mars légköre elég vastag volt ahhoz, hogy folyékony víz legyen a felszínén, és akár mikrobiális életközösségek is kifejlődhettek a vörös bolygón.

A panorámafelvételek egy részén tisztán látszik a vörös marsi táj, míg más képek a bolygó kövein, talaján és égboltján látható színeket örökítik meg. A marsi naplementét ábrázoló fotók egyikén kékes szín látható az égen, amely napközben általában rózsaszínben pompázik a légköri vöröses por miatt, de napnyugtakor kékké változik, pont fordítva, mint a Föld esetében.

Jim Green, a NASA bolygótudományi igazgatója szerint a marsjárók által szolgáltatott információk óriási lépéseket jelentenek afelé, hogy idővel embereket küldjenek a vörös bolygóra. A szakember elmondta, hogy jelenleg a Curiosity nevű űrszonda is kutatja a bolygó felszínét és mielőtt embereket küldene, a NASA még újabb marsjárókat készül szolgálatba állítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.