Társaik figyelmét tesztelik

A fociszurkolókhoz hasonlóan "hullámoznak" a prérikutyák

A földimókusformák közé tartozó feketefarkú prérikutyák (Cynomys ludovicianus) kolóniájának tagjai hasonlóan viselkednek, mint a futballstadionokban a szurkolók: követik két lábra álló társuk viselkedését.

2014.01.08 11:20MTI
Fotó: MTI

A feketefarkú prérikutyák társaik figyelmét teszik próbára azzal, hogy két lábra állnak - állapították meg kanadai kutatók.

Ha a csapatban lévő többi prérikutya utánozza a viselkedést, az adott egyed biztonságban érzi magát, ezért több időt szán a táplálékkeresésre. A kanadai Winnipegben lévő Manitoba Egyetem biológusai a témában végzett kutatásaik eredményét az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) mutatták be.

A földimókusformák közé tartozó feketefarkú prérikutyák (Cynomys ludovicianus) kolóniájának tagjai hasonlóan viselkednek, mint a futballstadionokban a szurkolók: követik két lábra álló társuk viselkedését, ezáltal szinte a szurkolókéhoz hasonló hullámmozgást végeznek. A kutatók sokáig nem tudták, mit szolgál ez a mozdulatsor. Úgy vélték, a prérikutyák ezzel jelölik meg területüket, figyelmeztetnek a veszélyre vagy a szomszédaikkal való társas kötődéseiket erősítik.

A kanadai kutatók azonban megfigyelték, hogyan viselkednek az állatok, miután kiváltottak egy ilyen "hullámot". Arra az eredményre jutottak, hogy minél több egyed utánozza a mozdulatot és minél tovább tart a "hullám", az azt kiváltó egyed annál több időt szentel aztán a táplálékkeresésnek: mivel a kolónia reagál és ébernek mutatkozik, biztonságban érezheti magát.

A prérikutyák hatalmas kolóniákba tömörülnek, amelyeket több család épít fel. Száraz, alacsony vegetációval rendelkező területeken honosak. Bonyolult, állandóan bővített föld alatti járatokban élnek, és őrszemeket állítanak, amelyek figyelmeztetik a többieket, ha ragadozó tűnik fel.

Korábbi kutatások szerint nyelvük meglepően összetett, vinnyogó ugatásukkal informálni tudják a többieket a közelgő ragadozó színéről, méretéről, mozgási irányáról, sebességéről és fajtájáról is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.