Virgin Galactic háromórás űrturistaút

Űrutazásra készül három cseh

Három cseh állampolgár is megvette a jegyet a Virgin Galactic háromórás űrturistaútjára - közölte a Mlada Fronta Dnes című prágai napilap.

2008.07.31 11:08MTI

A magán űrutazásokhoz tervezett SpaceShipTwo űrhajó hordozó-repülőgépét a héten mutatták be a kaliforniai Mojave-sivatagban. Az első űrturisták az egy évig tartó tesztrepülések után utazhatnak vele. A Mlada Fronta Dnes beszámolója szerint lesz köztük három cseh is. A Virgin Galactic csehországi képviselője annyit árult el róluk, hogy mindhárman vállalkozók, legalább egyikük szlovák nemzetiségű, egyikük pedig ajándékba kapta a 3 millió cseh koronába (28,8 millió forint) kerülő jegyet.

A cikk szerint a Virgin Galactic útjaira április eleje óta lehet jelentkezni Csehországban, és mostanáig húszan érdeklődtek komolyabban. A hordozógép 15 ezer méter magasra viszi fel az űrhajót, amely aztán bekapcsolja hajtóműveit és 110 kilométeres magasságba emelkedik hat utassal a fedélzetén. Az űrturisták öt percet töltenek a súlytalanság állapotában - írja a prágai lap.

A Virgin Galactic Richard Branson brit milliárdos cége. A Virgin vállalatbirodalom tulajdonosa úttörőként vágott bele az űrturizmusba 2004-ben. A két járművet Burt Rutan amerikai repülőgép-tervezővel együttműködve fejlesztették ki nagyjából 250 millió dolláros befektetéssel. Az űrhajó a SpaceShipOne utódja, amelyet ugyancsak Rutan tervezett. Ez volt az első gép a civil repülés történetében, amely megjárta a világűrt.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.